Evenimentul Zilei > International > Merkel îl ENERVEAZĂ din nou pe Erdogan
Merkel îl ENERVEAZĂ din nou pe Erdogan

Merkel îl ENERVEAZĂ din nou pe Erdogan

Regimul Erdogan a reacționat dur la decizia Berlinului de a acorda azil politic pentru mai mulți militari turci și familiile lor, acuzați de complicitate la puci.

Ankara „regretă” decizia Berlinului de a acorda azil politic unor „foști militari având legături cu organizația teroristă a lui Fethullah Gülen”, predicatorul islamist pe care regimul Erdogan îl consideră creierul tentativei de lovitură de stat din vara trecută, a declarat ministerul turc de Externe.

Comunicatul adaugă: „Cu această decizie, autoritățile germane (…) se arată indulgente față de mentalitatea pucistă” și face apel la ele să revină asupra acestei măsuri care „aduce prejudicii relațiilor” dintre cele două țări.

Potrivit presei germane, autoritățile de la Berlin au răspuns pozitiv solicitării de azil a cetățenilor turci, mai ales a militarilor de la bazele NATO din Germania, care au fost îndepărtați din armata turcă.

Acești militari dețin de obicei pașapoarte diplomatice.

De la tentaiva de lovitură de stat din iulie 2016, 414 militari, diplomați, judecători și înalți funcționari au solicitat să beneficieze de drept de azil în Germania, potrivit cifrelor oferite de Ministerul german de Interne, publicate de media germane.

În această cifră sunt cuprinși și membrii familiilor.

În luna ianuarie, ministrul turc al Apărării a exercitat presiuni asupra autorităților de la Berlin pentru a respinge cererile de azil formulate de circa 40 de militari turci detașați la NATO. Turcia reclamă și extrădarea unor presupuși puciști care s-ar fi refugiat în Germania.

Diferendul înveninează și mai mult relațiile dintre Merkel și Erdogan, cel din urmă acuzând Germania că „adăpostește teroriști”, în vreme ce cancelara a condamnat epurările în masă din Turcia și derapajele autoritariste ale regimului Erdogan.

În martie, Germania a refuzat demnitarilor turci dreptul de a organiza mitinguri în sprijinul referendumului de modificare a Constituției, pentru acordarea de puteri discreționare președintelui Erdogan.

La rândul său, Erdogan a afirmat că Berlinul are „apucături naziste”.