Alegerile parlamentare vor avea loc în 2017 (între august și octombrie), după patru ani de guvernare a coaliției dintre creștin-democrați și socialdemocrați. Popularitatea lui Merkel a scăzut în ultima vreme, după criza refugiaților, dar ea se bucură, totuși, de sprijin electoral de 55%.

Cancelarul, care ocupă acest post din 2005, spune că nu a luat ușor această decizie.

În septembrie, Merkel și-a asumat răspunderea pentru înfrângerea electorală a CDU în mai multe landuri și a recunoscut că politica ușilor deschise față de migranți a fost una dintre cauzele acestor rezultate electorale proaste.

Populism în Europa

Germania aștepta, anul acesta, 300.000 de noi imigranți, după ce anul trecut a primit peste un milion de cereri de azil. Procentul de susținere pentru Angela Merkel (62 de ani) este unul dintre cele mai bune între liderii lumii.

Ea va trebui să facă față, însă, valului de populism care l-a adus la putere pe Donald Trump și care se regăsește și în Europa. Partidul anti-musulman Alternativa pentru Germania (AfD) va obține, cu siguranță, locuri în Parlament, „furând” voturi de la partidele tradiționale germane.

Conform celor mai recente sondaje, CDU (creștindemocrați) este creditat cu scoruri de 30%-35%, în timp ce SPD (social-democați) are 22% -24% dintre opţiuni. Iar AfD, înfiinţată în 2013, are 10%-14,5% dintre intenţiile de vot.

Fără concurență

În ultimii ani, postul de cancelar al Germaniei a devenit una dintre cele mai puternice poziții politice din lume, iar următorul cancelar va avea de furcă nu doar cu problemele țării sale, ci și cu cele legate de posibila fragmentare a UE, avertizează analiștii.

Ideea că nu există un contracandidat puternic pentru Merkel este, însă, acceptată de aproape toată lumea. „Angela Merkel -indispensabilă”, anunța o televiziune locală. Dacă va câștiga alegerile din 2017, Merkel va egala recordul lui Helmut Kohl, care a fost cancelar al Germaniei între 1982-1998. În Germania nu există o lege care să limiteze numărul mandatelor de premier.