Pactul include o serie de orientări și măsuri, a căror aplicare nu este obligatorie din punct de vedere juridic. În centrul său se află o mai bună cooperare în politica migrațională la nivel mondial și standarde în tratarea refugiaților. La 19 decembrie, Adunarea Generală a ONU din New York finalizează documentul atât de contestat.

Merkel a răspuns în discursul său foarte aplaudat față de temerile legate de imigrație. "Acum știm cu toții că migrația ilegală din țările noastre provoacă uneori temeri foarte mari", a spus ea. Dar "aceste temeri sunt acum folosite de adversarii acestui pact pentru a răspândi informaţii false", titrează welt.de.

Este o declarație arogantă, faţă de ţări precum  Ungaria, Austria, Polonia, Cehia, Australia, Israel, Chile, Italia, Letonia, Slovacia, Bulgaria și Statele Unite, care lasă să se înţeleagă că nu sunt suficient de inteligente pentru a citi lucrarea şi a o înţelege. 

Statele Unite, în special, au avertizat țările care semneză pactul spunând că duce la o pierdere a suveranității. Cancelarul austriac Kurz a împărtășit această poziție , a citat probleme legate de amestecarea azilului cu migrația în acest pact ca fiind motivele să nu o semneze.

Nici măcar un politician din partidul lui Merkel nu a reușit să o convingă pentru a nu semna pactul considerat un act de trădare. Aproximativ 150 de țări au ratificat pactul ONU privind migrația din Marrakech. Ignorând această critică și multe altele, Merkel a dovedit încă o dată că nu a învățat nimic din 2015.

Australia, Israel, Chile, Italia, Letonia, Slovacia, Bulgaria și Republica Dominicană resping, de asemenea, pactul. În plus, Brazilia se va retrage din acord cu ocazia instalării viitorului președinte Jair Bolsonaro. Acest lucru a fost anunțat de către ministrul brazilian de externe desemnat Ernesto Araújo prin Twitter . Pactul este un "instrument inadecvat" pentru a face față "problemei" migrației, a scris Araújo. În principiu, migrația este "binevenită"; dar nu ar trebui să se facă fără deosebire.

Potrivit ONU, în prezent există peste 258 de milioane de refugiați și migranți în lume. Începând cu anul 2000, peste 60 000 de așa-numiți imigranți ilegali au murit pe drum.

 

Te-ar putea interesa și: