Evenimentul Zilei > International > Mercenarii grupului Wagner. Belarus cere socoteală lui Putin
Mercenarii grupului Wagner. Belarus cere socoteală lui Putin

Mercenarii grupului Wagner. Belarus cere socoteală lui Putin

Belarusul suspectează un grup de mercenari ruși că au pregătit „acte de teorism” înaintea alegerilor prezidențiale din august și l-au convocat pe ambasadorul rus, joi, pentru explicații.

Autoritățile bieloruse au deschis o anchetă, joi,  pentru „pregătirea de acte teroriste”, iar Minsk precizează că unii dintre acești bărbați, a căror arestare a fost anunțată miercuri, au mărturisit deja că au încercat să răstoarne puterea din Belarus.

Televiziunea de stat a difuzat, miercuri, imagini cu aproximativ 30 de persoane suspectate a fi mercenari ruși care au fost prinși în apropiere de Minsk, iar mass-media de stat a raportat că aceștia lucrează pentru grupul Wagner, unul dintre cele mai cunoscute grupuri private de „securitate” din Rusia.

În total, potrivit autorităților din Belarus, peste 200 de combatanți au intrat pe teritoriul țării pentru a  o „destabiliza”  înainte de alegerile prezidențiale din 9 august.

Secretarul de stat al Consiliului bielorus de  Securitate, Andrei Ravkov, a declarat presei că forțele de securitate din Belarus se află în căutarea acestor mercenari.

Acest episod riscă să degradeze relațiile deja încordate dintre Belarus și aliatul său istoric, Rusia.

Kremlinul a reacționat, joi, la acuzațiile autorităților bieloruse, declarând că nu are la cunoștință despre orice activitate ilegală din partea grupului de mercenari suspectați.

Moscova cere la rândul ei explicații exhaustive de la Minsk cu privire la aceste arestări și se așteaptă ca Belarusul să respecte pe deplin drepturile resortisanților săi, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Rusia „nu a intervenit, nu intervine și nu va interveni niciodată în procesele electorale ale altora, în special în procesele electorale ale aliatului nostru Belarus”, a precizat Peskov.

Un înalt oficial de securitate din Belarus a declarat că 14 dintre acești suspecți mercenari ruși au petrecut timp în Donbass, regiunea separatistă din estul Ucrainei, teatrul unui conflict armat din 2014, scrie Boursorama.

Belarus și Ucraina au convenit, de asemenea, să consolideze controalele la frontierele respective.

Potrivit agenţiei de presă oficiale belaruse Belta, mercenarii reţinuţi fac parte din aşa-numitul grup militar privat „Wagner” – cel mai cunoscut contractor militar din Rusia, finanţat de omul de afaceri Evgheni Prigojin, numit şi „bucătarul lui Putin” -, iar un înalt responsabil din domeniul securităţii din Belarus a declarat că 14 dintre cei reţinuţi s-au aflat un timp în regiunea Donbas (estul Ucrainei), unde trupele ucrainene luptă cu rebeli susţinuţi de Rusia, scrie și Agerpres.

Belarus şi Ucraina au convenit să-şi întărească verificările la graniţă şi să-şi extindă cooperarea frontalieră, după ce în apropiere de Minsk au fost arestaţi miercuri peste 30 de presupuşi mercenari ruşi, înaintea alegerilor prezidenţiale din Belarus, a anunţat Ministerul de Externe belarus, citat de Reuters.

Această decizie are scopul să prevină orice tentativă de destabilizare a celor două ţări, subliniază MAE belarus într-un comunicat, în urma unei întâlniri cu ambasadorul Rusiei şi cu ambasadorul Ucrainei la Minsk.

Foto: Opex 360

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: