Evenimentul Zilei > International > Membrii Guvernului Pavel Filip au depus jurământul
Membrii Guvernului Pavel Filip au depus jurământul

Membrii Guvernului Pavel Filip au depus jurământul

Membrii noului Guvern al Republicii Moldova, condus de premierul Pavel Filip, au depus jurământul, în cursul nopţii de miercuri spre joi, la sediul Preşedinţiei. Informaţia a fost dezvăluită de serviciul de presă al Preşedinţiei Republicii Moldova. Învestirea noului Guvern al Republicii Moldova este un pas înainte în direcţia consolidării stabilităţii politice în statul vecin, susţine Guvernul de la Bucureşti.

Jurământul a fost depus în faţa preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pe fondul protestelor violente de la Parlament, scrie mediafax.ro. În ciuda gerului de afară, sute.  de oameni s-au adunat în faţa Legislativului în timp ce deputaţii votau învestirea cabinetului condus de Pavel Filip. Când au aflat că executivul a primit votul de încredere, demonstranţii au devenit violenţi. La un moment dat, protestatarii au rupt cordonul forţelor de ordine şi au reuşit să pătrundă în câteva camere de la parter. Ulterior, demonstranții au părăsit clădirea, iar, spre miezul nopții, membrii noului guvern au depus jurământul în fața președintelui Nicolae Timofti.

„Aș vrea să încep prin a transmite tuturor cetățenilor Republicii Moldova un apel la calm, spre evitarea violențelor, care nu vor folosi nimănui. Este important să rămânem în spațiul legal, indiferent de pozițiile politice pe care le avem”, a fost mesajul președintelui Nicolae Timofti, potrivit unui comunicat al președinției moldovene.

„Îmi exprim speranța că acest guvern, format după o lungă perioadă de instabilitate politică și condiții de interimat al executivului, va ști să administreze cu competență și pricepere situația dificilă în care se găsește la ora actuală Republica Moldova.Este vorba, în primul rând, de stabilizarea situației economice și financiare, care să permită efectuarea plăților sociale în regim normal. În acest sens se impune reluarea neîntârziată a dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu instituțiile financiare internaționale”, a mai spus președintele moldovean.

„De modul în care se va acționa în perioada imediat următoare va depinde credibilitatea pe plan intern și internațional al acestui cabinet de miniștri. Susținerea populară este un element obligatoriu pentru succesul politicilor guvernamentale”, a subliniat Timofti.