Evenimentul Zilei > International > Melania Trump a obţinut cetăţenie americană cu ajutorul „Vizei Einstein”. Ce înseamnă şi cum se obţine
Melania Trump a obţinut cetăţenie americană cu ajutorul „Vizei Einstein”. Ce înseamnă şi cum se obţine

Melania Trump a obţinut cetăţenie americană cu ajutorul „Vizei Einstein”. Ce înseamnă şi cum se obţine

Melania Trump a obținut cetățenia americană pe o viză rezervată imigranților cu „abilități extraordinare” și „recunoaștere susținută la nivel național și internațional”, potrivit unui raport publicat de Washington Post.

Poreclită "Einstein Visa", EB-1 este rezervat teoretic persoanelor care sunt foarte apreciate în domeniul lor – guvernul citează exemplele câștigătorilor premiilor Pulitzer, Oscar și Olimpice, precum și cercetători academicieni respectați și directori de multinaționale.

Melania Trump depus actele pentru viză în 2000, când se numea Melania Knauss, pe atunci fiind un model sloven care lucra la New York.  Ea a fost aprobată în 2001, fiind aleasă din cinci persoane tot slovene pentru  viza mult râvnită.

A deveni cetățean american în 2006 având dreptul să-şi aducă părinții (Viktor și Amalija Knauss) în SUA care se află la rândul lor în proces de cerere de cetățenie.

Dar cât de greu este să obții un EB-1?

Melania Trump a venit în SUA în 1996, mai întâi pe o viză de turist, apoi, mai târziu, cu o serie de vize de lucru pentru imigranți calificați, potrivit avocatului ei. Ea a lucrat ca model la New York când l-a întâlnit pe Donald Trump la o petrecere în 1998. Imediat  legându-se o relație care a ridicat considerabil profilul ei de celebritate.

La scurt timp, Melania, a apărut pe coperta British GQ, aşezată pe un covor de blană în jetul privat al lui Trump și în ediția de costume de baie de la Sports Illustrated din SUA. Nu era un model internațional de top la acea vreme.

Pentru a obține viza  EB-1 pentru o capacitate extraordinară, un imigrant trebuie să furnizeze dovezi ale unui premiu major sau să îndeplinească trei din cele 10 criterii care dovedesc excelență în domeniul său. Criteriile includ: publicații importante, contribuții originale și semnificative într-un domeniu și lucrări prezentate în expoziții artistice.

Dispute pe tema vizei pentru excelenţă

Melania nu apare nicăieri că ar fi excelat într-o zonă anume, nici nu a câștigat premii sau nu a scris o lucrare în publicații importante. Avocatul ei a refuzat să publice detalii despre cererea ei şi ce conţine dosarul. Astfel nu se ştie ce a prezentat ea ca probă pentru o  viză rezervată celor cu activităţi importante şi premiaţi.

Rămâne întrebarea cum a obţinut viza?

Cu siguranţă a avut recomandări de la cineva în nume propriu și care avea o recunoaștere în societatea americană. Sigur a avut la dosar câteva scrisori destul de importante, poate chiar  de la Donald Trump, notează BBC.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.