Evenimentul Zilei > Justitie > Mega dosarul Fundulea s-a lăsat cu achitări pe linie! DNA a mai încasat o lovitură
Mega dosarul Fundulea s-a lăsat cu achitări pe linie! DNA a mai încasat o lovitură

Mega dosarul Fundulea s-a lăsat cu achitări pe linie! DNA a mai încasat o lovitură

Tribunalul Călărași a dispus achitarea persoanelor trimise în judecată pentru abuz în serviciu, în celebrul dosar ”Fundulea”.

Judecătorul de la Tribunalul Călărași a dispus achitarea celor implicați în baza unui articol din Codul de Procedură Penală, care arată că: ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”. Cu alte cuvinte, în acest dosar, prezentat la vremea respectivă ca un mega dosar de corupție, fie nu au existat probe, fie faptele presupus comise de cei implicați nu sunt infracțiuni. ”În baza art. 396 al. 5 c.pr.pen., rap. la art. 16 al. 1 lit. b teza I c.pr.pen., dispune achitarea inculpaţilor: 1. ŞERBAN JENEL ; 2. COMAN CORNEL ; 3. JARUL EUGENIU 4. IFRIM ELENA; 5. NĂBÎRGEAC ION; 6. DOBRE AURELIAN; 7. TUDONE DUMITRU; 8. ENESCHI TOMA; 9. DOROBANŢU DOREL ; 10. STAN AUREL; 11. TUDOR LUCIAN ;12. CULEA DUMITRU; 13. GIUREA CONSTANTIN ; 14. MANEA VICTOR ; 15. MARCU NICULAE şi 16. CHIRICĂ CONSTANTIN, trimişi în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă ICCJ – DNA – Secţia de Combatere a Corupţiei, emis la data de 16.09.2016, în dos. nr. 216/P/2014, completat prin Ordonanţa din data de 08.03.2017 din acelaşi dosar al Parchetului de pe lângă ICCJ – DNA – Secţia de Combatere a Corupţiei, pentru comiterea, de către fiecare dintre inculpaţi, a unei infracţiuni de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 297 alin. 1 C.p. şi la art. 309 C.p., cu apl. art. 5 c.pen”, se arată în sentință.

În 2016, DNA a trimis dosarul în judecată dar acesta a fost retrimis înapoi la parchet pentru completarea urmăririi penale. Ulterior, dosarul a ajuns din nou în instanță, Tribunalul Călărași dispunând achitarea celor implicați.

Tot în același an, DNA prezenta cazul ca un mare act de corupție, în care era implicat și Institutul de la Fundulea. De altfel, în rechizitoriu se arată că: ”Inculpatul Dorobanțu Dorel, primar al orașului Fundulea, a încheiat, la data de 12 iulie 2007, împreună cu inculpatul Stan Aurel (reprezentant O.C.P.I. Călărași), un proces-verbal de delimitare a unei suprafețe de 1.982,54 ha, aflată în domeniul public al statului și în administrarea Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Fundulea (I.N.C.D.A. Fundulea), în vederea punerii în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de către comisiile locale Fundulea, Tămădău, Gurbănești, Sărulești, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupșanu. Pentru aceasta, inculpații au invocat prevederi din legislația privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, fără a dispune de documente care să reflecte modul de calcul al acestor suprafețe”. Această activitate a fost catalogată de DNA ca fiind un abuz în serviciu.

Mai departe, tot DNA susține că: ”în data de 13 iulie 2007, membrii Comisiei județene de fond funciar Călărași, compusă din inculpații Șerban Jenel, Coman Cornel, Jarul Eugeniu, Ifrim Elena, Năbârgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Cora Gheorghe și Eneschi Toma, au aprobat procesul-verbal de delimitare a suprafeței de 1.982,54 ha aflat în administrarea I.N.C.D.A. Fundulea și trecerea acestuia din domeniul public al statului în domeniul privat al orașului Fundulea. Acest lucru s-a realizat cu încălcarea competențelor prevăzute de lege și fără a verifica și clarifica situația juridică a terenului ce a făcut obiectul trecerii din domeniul public în domeniul privat, respectiv dacă acesta era indispensabil activității de cercetare, cu atât mai mult, cu cât, la data respectivă, nu exista o justificare a delimitării suprafeței de teren respective”.

La aceste acuzații, judecătorul a dispus achitarea celor implicați pe motiv că nu sunt probe.