Mediterana. Portul Alexandroupoli şi Ciprul în vizorul Ankarei

Mediterana. Portul Alexandroupoli şi Ciprul în vizorul AnkareiCipru. Sursa foto: Dreamstime.com

Portul Alexandroupoli şi Ciprul sunt în vizorul Ankarei, în vreme ce Turcia se declară îngrijorată de o influenţă mai puternică a SUA în Mediterana de Est.

Geopolitica din Mediterana

Reconfigurarea strategică din Marea Mediterană şi Balcani, de la creşterea importanţei portului Alexandroupolis ca bază navală până la sprijinirea înarmării Ciprului, ridică întrebări serioase pentru Ankara cu privire la viitoarele echilibre de securitate în regiune.

Turcii, care se consideră gardienii sau liderii tradiționali ai regiunii, privesc aceste evoluții cu profundă îngrijorare, pe măsură ce noile investiții militare sporesc ponderea SUA în țările rivale Turciei.

„După baza Souda din Creta, SUA și Grecia își intensifică acum cooperarea militară, dotând portul Alexandroupolis cu armament greu. Se pare că administrația Trump a propus Atenei să dezvolte portul Alexandroupolis pentru a găzdui nave de război mai mari”, relatează ziarul proguvernamental Türkiye, vorbind despre un nou scenariu, care influenţează direct echilibrul de securitate din Mediterana de Est.

SUA, prezență sporită în Marea Mediterană

„Sute de vehicule militare, armament și muniții au fost descărcate de pe o navă americană ancorată la Alexandroupoli, ca parte a exercițiului NATO Steadfast Dart 2025”. Chiar dacă majoritatea acestor echipamente sunt trimise în România și Bulgaria, mobilitatea militară în regiune a atins cote remarcabile.

SUA folosesc nu numai Alexandroupolis, ci și porturile Salonic și Volos ca centre de aprovizionare militară. În ultimele zile, avioane care transportau trupe au aterizat și decolat pe aeroporturile Alexandroupolis și Salonic, iar în zona pentru exerciții militare au fost trimise de asemenea nave și avioane militare.

alexandroupolis

alexandroupolis © Spamd5 | Dreamstime.com

În contextul în care Steadfast Dart 2025, unul dintre cele mai mari exerciții ale NATO din Europa de Est, este găzduit de Grecia, Bulgaria și România, sprijinul logistic asumat de Grecia atrage atenția.

Prezența militară sporită a SUA la Alexandroupolis și acumularea acestei prezenţe la granița cu Turcia a dus la punerea din nou în discuţie a echilibrului de securitate din regiune”, scrie Türkiye, arătând cât de atent monitorizează Turcia fiecare evoluţie din Grecia.

Cipru - o nouă epocă în domeniul apărării

În același timp, Ciprul se află în centrul investițiilor militare americane, ceea ce ridică întrebări în Turcia cu privire la viitorul securității regionale.

Potrivit editorialistului site-ului de opoziție T24, Hasan Göğüş, mobilitatea între partea de nord și partea de sud a Ciprului a crescut în ultimii ani, cu peste 140 de milioane de treceri prin cele nouă puncte de trecere dintr-o parte şi alta a insulei. Întărirea interacțiunii dintre cele două comunități din insulă contrastează cu atitudinea conducerilor politice ale celor două comunităţi care se limitează la acţiuni simbolice.

Următoarea etapă, după cum notează editorialistul, ar putea fi aderarea Republicii Cipru la NATO, subiect care este deja pus în discuție la Bruxelles.

Cu toate acestea, rămâne neclar ce atitudine va adopta președintele american Donald Trump dacă decide să se implice activ în soluţionarea problemei Ciprului.

Secretarul de stat Marco Rubio a jucat un rol cheie în ridicarea embargoului asupra armelor ce fusese impus Republicii Cipru, marcând o schimbare treptată a politicii SUA pe insulă, potrivit Ethnos.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)