Evenimentul Zilei > EVZ Special > Medicii sunt fermi: „STOP!”. Asta facem toți, zilnic, dar poate fi mortal
Medicii sunt fermi: „STOP!”. Asta facem toți, zilnic, dar poate fi mortal

Medicii sunt fermi: „STOP!”. Asta facem toți, zilnic, dar poate fi mortal

Petrecerea a patru ore sau mai mult în fața televizorului poate deveni periculos pentru sănătatea ta.

Privitul la televizor, una dintre cele mai populare activități de recreere, te poate ucide, arată un studiu realizat în de oamenii de știință din Statele Unite ale Americii.

Potrivit studiului, statul la televizor timp de 4 ore sau chiar mai mult crește riscul cu 50% de a dezvolta, în timp, boli cardiovasculare. Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că privitul la televizor este chiar mai dăunătoare decât o zi de muncă.

În cei circa 8 ani și jumătate, cei 3.592 de participanți la studiu au raportat cât timp petrec în mod obișnuit stând jos în timp ce se uită la televizor și cât stau jos la muncă. Au mai precizat și cât timp au petrecut făcând sport.

Privitul la televizor creștere semnificativ riscul apariției bolilor cardiovasculare

Cercetătorii au observat că participanții care au înregistrat cele mai multe ore de vizionare la televizor – 4 ore sau mai multe pe zi – au avut un risc de 50% mai mare de boli cardiovasculare și de deces timpuriu față de cei care s-au uitat mai puțin la TV – mai puțin de 2 ore pe zi.

CITEȘTE ȘI Se întâmplă acum! Buzunarul românului, lovit din plin. Trebuie să scoatem mai mulți bani

O altă constatare a fost că aceia care au stat jos mai mult la locul de muncă au prezentat aceleași riscuri cardiace pentru sănătate ca și aceia cei care au stat jos mai puțin.

Lucrurile se schimbă total când oamenii fac mișcare

Cercetătorii au sesizat că activitatea fizică, indiferent dacă este moderată sau intensă– mersul pe jos sau aerobicul – a redus riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau deces. Nu s-a observat niciun risc crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau deces la persoanele care s-au uitat la TV pentru 4 ore sau mai mult pe zi și au făcut sport 150 de minute sau mai mult în fiecare săptămână.