Așa a ieșit la iveală că probele au fost extrase de la 8 pacienți, cărora nu li s-a cerut acordul. Mai grav este că 4 dintre ei au murit după intervenții însă nu se știe exact dacă decesul le-a fost cauzat de proceduri. Doi medici ieșeni sunt cercetați în acest dosar.

În urma sesizării Procurorii Parchetului Judecătoriei Iași au început cercetările în acest caz pentru abuz în serviciu. Se cercetează posibile infracțiuni de abuz în serviciu de la unitate spitalicească. Polițiștii din cadrul SIC verifică dacă aceste aspecte se confirmă“, a declarat Anca Vâjiac, purtător de cuvânt IPJ Iași.

Conform unor surse, unuia dintre pacienții folosiți drept cobai i s-ar fi făcut nu mai puțin de 30 de puncții lombare. Totul pentru un experiment medical care ar fi fost publicat într-o revistă de profil și pe baza căruia unul dintre medicii implicați ar fi obținut titlul de conferențiar universitar.

„Chiar dacă își exprimă acordul, ei trebuie să fie informați cu privire la riscuri. Orice procedură nouă trebuie verificată și aprobată de societățile științifice. Unele proceduri se fac pe animale nu direct pe om“, a declarat Vasile Barbu, Asociația pentru Protecția Pacienților.

Comisia de Disciplină a DSP Iași a decis ca unul dintre medicii implicați să fie sancționat cu desfacerea contractului de muncă. Cel de-al doilea a fost sancționat cu diminuarea salariului cu 10% pe o perioadă de 3 luni.