Evenimentul Zilei > Justitie > Trei medici din Bacău, acuzați de UCIDEREA unei fetițe de 5 ani, au fost achitați. Micuța a murit de rabie
Trei medici din Bacău, acuzați de UCIDEREA unei fetițe de 5 ani, au fost achitați. Micuța a murit de rabie

Trei medici din Bacău, acuzați de UCIDEREA unei fetițe de 5 ani, au fost achitați. Micuța a murit de rabie

Carolina Graur, medic de Urgențe, Petru Papuc, chirurg mediatru și Costică Mocanu, oftalmolog cadre medicale la Spitalul Județean de Urgență din Bacău, au fost achitați de Judecătoria Bacău, pe 2 noiembrie, pentru acuzația ucidere din culpă, după ce aceștia au fost trimiși în judecată pentru moartea Denisei Varga, o fetiță de numai 5 ani din comuna băcăuană Răcăciuni. Decizia Judecătoriei Bacău poate fi contestată cu apel în următoarele 10 zile.

Părinții copilei au făcut plângere penală acuzând medicii că nu au stabilit un diagnostic corect, că nu au respectat procedurile de urgență  și că astfel nu au tratat-o corespunzător  după ce aceasta a fost mușcată de un câine maidanez.   Pe parte civilă, familia Varga a cerut 2,5 milioane de lei.

Denisa Nicoleta Varga, în vârstă de cinci ani, s-a stins pe 27 februarie 2012, după ce a fost mușcată  de ochi de câine turbat, pe 16 decembrie 2011. Fiind weekend și personal puțin, părinții nu au mai internat-o pentru a i se administra vaccinul antirabic. Denisa a fost curățată, pansată la ochi de chirurgul pediatru, după care s-a întors în comuna Răcăciuni. Nimeni nu a mai urmărit cazul dar în scurt timp și-au făcut apariția semnele bolii fatale.

De la moartea fetiței, procurorii băcăuani au anchetat timp de patru ani cazul, trimițindu-i pe medici în judecată pentru ucidere din culpă prin neglijență. În rechizitoriu, oamenii Legii o acuză pe medicul Carolina Graur și de fals în inscrisuri, pe lângă acuzația de ucidere, deoarece  „nu a recomandat un consult și un tratament de specialitate, la Boli Infecțioase, pentru protecția antirabică“.

Potrivit deciziei Judecătoriei Bacău, din data de 2 noiembrie, Carolina Graur, medic la Urgențe, este condamnată la 6 luni de închisoare, cu suspendare, pentru fapta de fals în înscrisuri dar, la fel ca medicii Petru Papuc și Costică Mocanu, este achitată pentru ucidere din culpă.

„Speța dedusă judecății a fost una foarte delicată întrucât s-a anchetat decesul unei paciente minore. Pe tot parcursul procesului penal clientul meu și-a susținut nevinovația și a invocat în apărarea sa, în principal faptul ca acest caz medical nu intră in competența sa de medic chirurg pediatru , întrucât pacienta a suferit de o plagă mușcată în zona oculară dreapta.  Drept urmare, după ce a ajuns să examineze  pacienta ca urmare a unei erori de triaj și a aplicat un tratament de prima intenție a plăgii, a solicitat consult de specialitate oftalmologie“, a declarat pentru Evenimentul Zilei aavocatul Daniel Miclăuș.

Judecătoria Bacău: Tip solutie: Achitare

Solutia pe scurt: I ) În temeiul art. 396 alin 5 CPP , coroborat cu art 16 alin 1 lit b teza a II a CPP , achită pe inculpata GRAUR CAROLINA ( fostă Moisei ) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 1 şi 2 NCPEN , cu aplicarea art. 5 NCPEN .

II ) În temeiul art. 396 alin 5 CPP , coroborat cu art 16 alin 1 lit b , teza a II a CPP , achită pe inculpatul PAPUC PETRU sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 1 şi 2 NCPEN , cu aplicarea art. 5 NCPEN .

III ) În temeiul art. 396 alin 5 CPP , coroborat cu art 16 alin 1 lit b , teza a II a CPP , achită pe inculpatul MOCANU COSTICĂ sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 1 şi 2 NCPEN , cu aplicarea art. 5 NCPEN .

 IV ) În baza art. 396 alin.1, 4 CPP raportat la art. 83 NCPEN stabileşte pedeapsa de 6luni închisoare în sarcina inculpatei GRAUR CAROLINA ( fostă Moisei )pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri oficiale faptă prev. de art. 320 alin 1 NCPEN cu aplicarea art 374 CPP cu referire la art 396 alin 10 CPP . În baza art.83 alin.1, 3 NCPEN amână aplicarea pedepsei închisorii şi a pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art.84 NCPEN. de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În baza art. 85 alin.1 NCPEN pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bacău la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art.86 alin.1 NCPEN pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. (1) lit. c) – e) se comunică Serviciului de Probaţiune Bacău . În baza art.404 alin.3 CPP atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere. Respinge pretenţiile civile formulate de părţile civile , ca nefondate . În temeiul art 25 alin 3 CPP dispune desfiinţarea parţială a fişei UPU întocmită la data de 17-12-2011 pe numele minorei Varga Denisa Nicoleta , respective a menţiunilor completate în fals de către inculpata GRAUR CAROLINA ( fostă Moisei ). În temeiul art. 274 alin 1 CPP obligă pe inculpata GRAUR CAROLINA ( fostă Moisei ) la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi 02.11.2017.