Medicamentele generice dispar din farmacii. În locul lor apar substanțe tot mai scumpe

Medicamentele generice dispar din farmacii. În locul lor apar substanțe tot mai scumpe Industria de medicamente are cifre de afaceri de miliarde de lei, in România. Sursa: Arhiva EVZ

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu a vorbit azi, în plenul Parlamentului European, despre medicamentelor generice, mult mai ieftine și care dispar din farmacii.

Boli grave precum cancerul, epilepsia sau cele ale sistemului nervos nu mai au parte de medicamente generice, care sunt mult mai ieftine. În locul acestor medicamente, apar altele, mult mai scumpe, fapt care îi împiedică pe bolnavi să mai aibă parte de asistență medicală.

Diferența dintre un medicament generic și unul cu nume, produs de o companie de medicamente, este doar de preț. Substanța generică este aceeași, dar la cel produs de compania de renume, se plătește brandul. Aceste medicamente sunt și de patru sau de cinci ori mai scumpe decât cele generice, care nu se mai găsesc în farmacii.

„Astfel, medicamentele necesare pentru tratarea cancerului, a infecțiilor și a bolilor sistemului nervos, epilepsie sau Parkinson, reprezintă mai mult de jumătate din tratamentele care ne lipsesc. În ciuda solicitărilor făcute de Parlamentul European, Uniunea Europeană continuă să fie din ce în ce mai dependentă de țări terțe, mai ales de India și de China, în ceea ce privește producția de substanțe farmaceutice active sau de medicamente”, a precizat eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Uniunea Europeană trebuie să ducă o politică unică

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu a mai scris că problema trebuie rezolvată la nivelul Uniunii Europene, care trebuie să găsească soluții unice pentru toate țările membre. La fel s-a întâmplat și momentul pandemiei de Covid 19, când achiziția de vaccin s-a făcut centralizat.

”Problema este mult prea complexă pentru a putea fi rezolvată de un singur stat. Este nevoie de soluții europene, și acum, când vorbim în plen, pacienții din România așteaptă un răspuns. Fac apel la Comisia Europeană să reacționeze și să rezolve de îndată această situație, expusă deja de Parlamentul European, care pune în pericol sănătatea a sute de mii de persoane”, încheie Negrescu.

Victor Negrescu a mai spus că pacienții din România așteaptă un răspuns, drept pentru care a făcut apel la Comisia Europeană, în plenul Parlamentului European, pentru a rezolva de îndată această situație, care pune în pericol sănătatea a sute de mii de persoane, scriu și cei de la stiripesurse.ro.