Evenimentul Zilei > International > Medic CONDAMNAT pentru că a spus: „Nu mai vreau femei cu VĂL ISLAMIC în Franța”
Medic CONDAMNAT pentru că a spus: „Nu mai vreau femei cu VĂL ISLAMIC în Franța”

Medic CONDAMNAT pentru că a spus: „Nu mai vreau femei cu VĂL ISLAMIC în Franța”

O doctoriță din Franța a fost condamnată la interdicția de a profesa vreme de o lună pentru islamofobie față de o pacientă cu văl islamic.

Condamnarea a fost pronunțată de către Ordinul Medicilor din Rhônes-Alpes, împotriva unei doctorițe generalist din Isère, care i-a spus pacientei:

„Reprezentați un scandal pentru toate femeile”, „Eu sunt pentru libertatea femeilor iar vălul dvs. este un semn religios ostentativ și este ilegal”, „Nu mai vreau femei cu văl în Franța”.

Scena, petrecută în luna iunie 2015, a fost filmată de pacienta în cauză, care a difuzat înregistrarea pe internet.

În decizia sa de la 1 octombrie anul acesta, Ordinul Medicilor a apreciat că „Dr. L și-a exprimat opinia față de portul vălului de către femeile musulmane (…) în niște termeni (…) al căror conținut este în mod evident marcat de islamofobie.”

Decizia Ordinului mai notează:

„Chiar dacă se poate admite că modul de comportare al pacientei a putut favoriza aceste expresii, excesul de limbaj, fără să fi fost urmat de vreo părere de rău constituie o greșeală, deoarece codul deontologic medical le impune medicilor să se abțină de la aprecieri scandaloase.”

În timpul consultației în care s-au produs incidentele, pacienta ceruse un medicament pentru tratarea hipotensiunii, al cărui nume nu și-l amintea și pe care îl luase și în trecut.

Dr. L nu a fost de acord să modifice rețeta deja scrisă și i-a cerut pacientei să achite costul consultației, ceea ce aceasta a refuzat.

În acest moment tensionat, a început altercația dintre doctoriță și pacientă, care a dus la sancționarea primeia.