Maxim Kuzminov, pilotul rus găsit mort în Spania, a trăit ca o „fantomă”. Avea documente false

Maxim Kuzminov, pilotul rus găsit mort în Spania, a trăit ca o „fantomă”. Avea documente false Sursa foto: Voyageviewmedia | Dreamstime.com

Maxim Kuzminov, pilotul rus ce a dezertat în Ucraina, a fost găsit zilele trecute mort în Spania. Acum, ies la iveală noi detalii, care sugerează că ucigașul tânărului rus de 28 de ani a acționat la comandă.

Maxim Kuzminov a fost găsit mort în Spania pe 13 februarie. Trupul său a fost descoperit în zona rezidențială din La Cala de la Vila, unde locuiesc 8.000 de persoane, inclusiv mulți ruși și ucraineni.

Pilonul rus Maxim Kuzminov, a locuit în zona unde a fost găsit doar câteva zile

Persoanele intervievate din cartier indică faptul că Maxim Kuzminov a petrecut doar câteva săptămâni acolo.

Publicația El Mundo menționează că niciunul dintre cei intervievați din supermarketuri, restaurante și Biserica Ortodoxă din Villajoyosa nu l-au recunoscut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform principalului scenariu al poliției spaniole, așa cum era de anticipat, este vorba despre o crimă la comandă organizată de autoritățile ruse și pusă în aplicare de către infractori locali.

Se susține că acest lucru este confirmat de modul în care a fost săvârșită crima: multiple împușcături la distanță foarte mică, asasinul fugind apoi cu mașina victimei. De asemenea, mașina a fost imediat arsă, înainte ca poliția să găsească dovezi.

Publicația spaniolă mai subliniază că, pe lângă posibilitatea ca Rusia să fie implicată în asasinarea lui Kuzminov, acesta să fi beneficiat în Spania de anumite forme de protecție de stat. De un fel de statut de refugiat politic ascuns.

Maxim Kuzminov

Sursa foto: X (Twitter)

Nu se știe deocamdată cum a ajuns pilotul rus în Spania

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Pilar Alegría, a abordat această problemă în cadrul conferinței de presă de după ședința Consiliului de Miniștri, afirmând simplu că „trebuie să lăsăm investigătorii să își facă treaba”.

Nu se cunoaște modul în care Maxim Kuzminov a ajuns în Spania, nici cât timp ar fi putut petrece în țară.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că autoritățile ucrainene i-au oferit lui Maxim Kuzminov să rămână în țară după ce a fugit din Rusia. Cu toate acestea, el a refuzat și s-a mutat în Spania după un timp.

Maxim Kuzminov a dezertat din armata rusă în august anul trecut

Pe 9 august 2023, după ce a decolat de pe aeroportul din Kursk cu direcția regiunea Harkov, la aproximativ 20 de kilometri de graniță, a survolat la o altitudine extrem de redusă, sub limita detectabilă a radarelor, și apoi a aterizat pe un aerodrom din Ucraina.

Maxim Kuzminov

Sursa foto: Arhiva EVZ

Conform declarației date de șeful GUR, Kirilo Budanov, ceilalți militari ruși care făceau parte din echipajul elicopterului pilotat de Kuzminov nu erau conștienți de planurile sale, iar după aterizare au încercat să fugă și au fost uciși de forțele armate ucrainene.

Ulterior, Maxim Kuzminov a primit jumătate de milion de euro drept recompensă de la statul ucrainean, a anunțat atunci purtătorul de cuvânt al Serviciului ucrainean de Informații Militare, Andrii Iusov.