Evenimentul Zilei > International > Măsuri ferme anti-islam la Viena. Decapitări și închideri de moschei
Măsuri ferme anti-islam la Viena. Decapitări și închideri de moschei

Măsuri ferme anti-islam la Viena. Decapitări și închideri de moschei

Ministerul austriac de Interne a anunțat că Guvernul de la Viena a ordonat vineri închiderea tuturor „moscheilor radicale” din Austria. Decizia a fost luată la patru zile după atacul terorist de la Viena, care a dus la moartea a patru persoane.

IGGOe, principala organizație care îi reprezintă pe musulmanii din Austria și care gestionează 360 de moschei în această țară, a anunțat la rândul său că a închis deja un lăcaș de cult care „încălca doctrina”.

„Libertatea este un bun preţios în ţara noastră şi trebuie să o apărăm împotriva abuzurilor, inclusiv atunci când acestea provin din rândurile noastre”, a spus preşedintele organizaţiei, Umit Vural.

A doua zi după atentatul de la Viena, soldat cu patru morți, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anunțat că este hotărât să lupte împotriva „islamului politic”, „ideologie ce reprezintă un pericol pentru modelul de viață european”.

Poliția a reținut 16 bărbați, dintre care unii cunoscuți de către autorități pentru infracțiuni din sfera teroristă.

Șefa Parchetului de la Viena, Nina Bussek, a declarat că șase dintre aceștia au fost puși în libertate, deoarece bănuielile în legătură cu ei nu au fost confirmate.

Arestări în Austria și Elveția în acest caz

Elveția a arestat două persoane în legătură cu atacul de luni de la Viena, iar Austria colaborează strâns cu o altă țară în această anchetă, a declarat joi ministrul austriac de Interne, Karl Nehammer, care însă nu a precizat care este acea țară.

Ministrul austriac de Interne, Karl Nehammer, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că 14 suspecți au fost arestați preventiv la Viena și în Niederoesterreich.

Ulterior, alte două persoane au mai fost reținute. Ministrul de Interne a adăugat că, în acest moment, nu există informații cu privire la existența unor alți atacatori.

„Vă dați seama că există unele informații, dar acestea trebuie să fie verificate. Vom audia aceste persoane. Este important să stabilim eventualele legături între aceste persoane și atacator”, a declarat șeful Poliției de la Viena, Gerhard Puerstl, care a adăugat că ancheta ar putea dura destul de mult, scrie Gândul.

Coordonatorul luptei antiteroriste din Viena a fost suspendat

Coordonatorul luptei antiteroriste din Viena a fost suspendat, a anunţat vineri şeful poliţiei din capitala austriacă, Gerhard Pürstl, la patru zile după atentatul comis de un simpatizant al grupării Stat Islamic, transmit AFP şi dpa.