

Într-un interviu acordat jurnalistului Radu Tudor, expertul în antiterorism a precizat că ceea ce s-a întâmplat în Franța, reacțiile islamiste la apariția caricaturilor „blasfemiatoare” la adresa Profetului Mahomed sunt acțiuni izolate. Pe de altă parte, a mai spus Ion Ștefănuț, atacul de la Viena a fost mult mai complex și de aceea stârnește mai multe îngrijorări.
„Bazându-mă pe datele din surse deschise, înclin să cred că situația operativă în profil antiterorist în Europa pare a fi mai degrabă ne-efervescentă. Acțiunile înregistrate în Franța, reactii islamiste la caricaturile «blasfemiatoare» ale Profetului, par a fi acte singular. Acțiunea de la Viena este mai complexă și mai îngrijorătoare”, a precizat expertul în antiterorism pentru blogul jurnalistului Radu Tudor.
Potrivit spuselor sale, cea mai eficientă metodă de combatere a terorismului este prevenirea atacurilor care se poate realiza doar obținând informații despre activitatea celulelor teroriste și prin alte pârghii de natură legală.
„Care este cea mai eficientă metodă de combatere a terorismului? Indiscutabil, prevenirea. Prevenirea se poate realiza doar având informații, adică surse, dar și pârghii legale eficiente. Subiectul este uriaș și foarte complex, iar părerea mea este că nimeni nu a identificat și implementat soluția perfectă. Vom vedea ce ne aduce viitorul!”, a mai spus generalul Ștefănuț.
Generalul Ștefănuț a comentat situația atentatorului de la Viena care era în evidența serviciilor austriece de securitate ca find simpatizant ISIS, radicalizat în Austria dornic să lupte în Siria. El a precizat că acest persona jar fi trebuit să rămână sub monitorizarea serviciilor secrete pentru a fi împiedicat să-și ducă planurile la final.
„Principial vorbind, un asemenea personaj ar fi trebuit să rămână sub monitorizarea serviciului de securitate. Poate a fost! Poate nu a fost! Nu cred că vom afla vreodată toate detaliile, mai ales dacă a fost vorba despre o stângăcie a autorităților. Adaug totuși, din experiență proprie, că în viața reală totul depinde de raportul ținte/resurse. Dacă acest raport nu este convenabil, ori reduce țintele, ori crești resursele. Nu întotdeauna se poate”, a mai spus generalul Ion Ștefănuț.
Ion Ștefănuț a fost director general al Directiei Generale de Prevenire si Combaterea Terorismului din SRI, pe care a condus-o vreme de două decenii.