Evenimentul Zilei > Actualitate > Expert antiterorist despre atentatul de la Viena: „Acțiune complexă, îngrijorătoare”
Expert antiterorist despre atentatul de la Viena: „Acțiune complexă, îngrijorătoare”

Expert antiterorist despre atentatul de la Viena: „Acțiune complexă, îngrijorătoare”

Un expert în antiterorism, generalul Ion Ştefănuţ, nu crede că Europa se va confrunta cu un val de atentate teroriste în perioada următoare, în ciuda evenimentelor din Franța și de la Viena.

Într-un interviu acordat jurnalistului Radu Tudor, expertul în antiterorism a precizat că ceea ce s-a întâmplat în Franța, reacțiile islamiste la apariția caricaturilor „blasfemiatoare” la adresa Profetului Mahomed sunt acțiuni izolate. Pe de altă parte, a mai spus Ion Ștefănuț, atacul de la Viena a fost mult mai complex și de aceea stârnește mai multe îngrijorări.

„Bazându-mă pe datele din surse deschise, înclin să cred că situația operativă în profil antiterorist în Europa pare a fi mai degrabă ne-efervescentă. Acțiunile înregistrate în Franța, reactii islamiste la caricaturile «blasfemiatoare» ale Profetului, par a fi acte singular. Acțiunea de la Viena este mai complexă și mai îngrijorătoare”, a precizat expertul în antiterorism pentru blogul jurnalistului Radu Tudor.

Potrivit spuselor sale, cea mai eficientă metodă de combatere a terorismului este prevenirea atacurilor care se poate realiza doar obținând informații despre activitatea celulelor teroriste și prin alte pârghii de natură legală.

„Care este cea mai eficientă metodă de combatere a terorismului? Indiscutabil, prevenirea. Prevenirea se poate realiza doar având informații, adică surse, dar și pârghii legale eficiente. Subiectul este uriaș și foarte complex, iar părerea mea este că nimeni nu a identificat și implementat soluția perfectă. Vom vedea ce ne aduce viitorul!”, a mai spus generalul Ștefănuț.

Despre atentatorul din Viena

Generalul Ștefănuț a comentat situația atentatorului de la Viena care era în evidența serviciilor austriece de securitate ca find simpatizant ISIS, radicalizat în Austria dornic să lupte în Siria. El a precizat că acest persona jar fi trebuit să rămână sub monitorizarea serviciilor secrete pentru a fi împiedicat să-și ducă planurile la final.

„Principial vorbind, un asemenea personaj ar fi trebuit să rămână sub monitorizarea serviciului de securitate. Poate a fost! Poate nu a fost! Nu cred că vom afla vreodată toate detaliile, mai ales dacă a fost vorba despre o stângăcie a autorităților. Adaug totuși, din experiență proprie, că în viața reală totul depinde de raportul ținte/resurse. Dacă acest raport nu este convenabil, ori reduce țintele, ori crești resursele. Nu întotdeauna se poate”, a mai spus generalul Ion Ștefănuț.

Ion Ștefănuț a fost director general al Directiei Generale de Prevenire si Combaterea Terorismului din SRI, pe care a condus-o vreme de două decenii.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: