Evenimentul Zilei > International > LIBERATION. Atacul de la Viena: un atacator fusese condamnat după ce încercase sa meargă în Siria
LIBERATION. Atacul de la Viena: un atacator fusese condamnat după ce încercase sa meargă în Siria

LIBERATION. Atacul de la Viena: un atacator fusese condamnat după ce încercase sa meargă în Siria

Autorul atentatului terorist de la Viena împuşcat luni seara de poliţie fusese condamnat la 22 de luni de închisoare în aprilie 2019 pentru că a încercat să se alăture ISIS în vara lui 2018.

El a beneficiat de o suspendare a pedepsei din decembrie 2019.

Patru persoane au fost ucise şi 17 rănite luni seara într-un atentat terorist comis de „cel puţin” un bărbat, potrivit Ministerului de Interne austriac.

Potrivit descrierilor făcute de autorităţi după atentat, bărbatul era „echipat cu o falsă centură de exploziv şi un pistol automat, un revolver şi o macheta”. Împuşcat de poliţie la nouă minute după începerea atacului, în apropierea bisericii Ruprechtskirche, principalul autor al atacului a fost identificat ca fiind de naţionalitate austriacă şi macedoneană de nord şi se numea, se pare, Fejzulai Kujtim.

În vârstă de 20 de ani, el s-a născut la Viena şi avea uncazier judiciar pentru activităţi teroriste. În aprilie 2019, Fejzulai Kutjim a fost condamnat la 22 luni de închisoare pentru că a încercat să meargă în Siria şi să se alăture Statului Islamic.

În vârstă atunci de 18 ani, el a fost judecat după legislaţia aplicată minorilor. Benefeciind de o suspendare a pedepsei, el a fost repus în libertate pe 5 decembrie 2019.

După cum relata cotidianul austriac „Der Standard” într-o relatare despre procesul din aprilie 2019, tânărul a vrut mai întâi să plece la Kabul, unde urma să fie primit de contacte ale Statului Islamic. După ce a muncit vara pentru a-şi finanţa această călătorie, proiectul a eşuat: Fejzulai Kutjim descoperea că îi trebuie o viză pentru a ajunge în Afganistan.

Ca plan B, tânărul a optat deci pentru Siria, unde a încercat să ajungă singur la 1 septembrie 2018. După zile petrecute într-o ascunzătoare în apropierea frontierei, el a fost până la urmă reţinut de poliţia turcă. A petrecut patru luni în închisoare în Turcia.

La procesul său din Austria, Fejzulai Kutjim a recunoscut că era dispus să se bată pentru ISIS. Potrivit „Der Standard” tânărul vienez a fost interesat de Islam din adolescenţă şi a dat asigurări că a mers la o moschee greşită începând din 2016.

După dificultăţi şcolare şi probleme cu mama sa, el explica că „dorea să plece de acasă” şi se aştepta să aibă în Siria „o viaţă mai bună”, unde îl va aştepta propriul lui apartament şi propriile venituri.

Autorităţile austriece au anunţat că 15 percheziţii au avut loc în anturajul lui după atac, ca şi la domiciliul lui şi marţi, Ministerul de Interne al Macedoniei de Nord a anunţat că va coopera cu Austria.

Autor: Jacques Pezet

Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: