Evenimentul Zilei > Actualitate > Franța, azi: Elevi de 12 ani spun că profesorul Samuel Paty merita să fie decapitat
Franța, azi: Elevi de 12 ani spun că profesorul Samuel Paty merita să fie decapitat

Franța, azi: Elevi de 12 ani spun că profesorul Samuel Paty merita să fie decapitat

La Strasbourg, omagiul organizat în amintirea profesorului ucis de un terorist a luat o turnură sinistră: o anchetă a fost deschisă împotriva a doi copii, băiat și fată.

În două colegii diferite din Strasbourg, Franța, doi elevi de liceu au făcut public apologia terorismului. Potrivit ziarului L’Alsace, momentele sinistre au avut loc cu ocazia ceremoniilor de omagiere a profesorului Samuel Paty.

Cei doi elevi – un băiat și o fată, în vârstă de 12 ani – au afirmat că Samuel Paty a meritat să fie decapitat, de vreme ce a arătat clasei sale o caricatură a profetului Mahomed.

Parchetul de la Strasbourg a deschis o anchetă pentru apologie făcută terorismului. Aceasta a fost încredințată Direcției Interregionale a Poliției din Strasbourg.

În departamentul Rinului Inferior, în care se găsește orașul Strasbourg, una dintre „capitalele” Uniunii Europene, au mai fost înregistrate și alte incidente asemănătoare.

De data aceasta, este vorba de o școală elementară, iar elevii cu pricina au opt, respectiv nouă ani.

În sfârșit, într-un colegiu din localitatea Mutzig, alți doi elevi, cu vârsta de 14 ani, au refuzat să respecte minutul de reculegere din cadrul ceremoniei.

Contactată de publicația franceză citată, procuroarea tribunalului din Saverne a declarat însă că elevii de 12 ani de la colegul strasburghez nu au făcut afirmații condamnabile.

Cu toate acestea, părinții lor au fost convocați de către direcțiunea colegiului.

Și în restul Franței au fost raportate incidente de o natură asemănătoare. Astfel, la Nantes, un grup de circa 30 de persoane cu cagule negre pe fețe au tulburat ținerea ceremoniei de omagiere, înregistrându-se ciocniri violente. Un tânăr a fost reținut, asupra sa descoperindu-se acid și lichid inflamabil.

Potrivit anchetei, teroristul de origine cecenă Abdullah Anzoror i-a plătit pe doi elevi, cu vârste de 14, respectiv 15 ani, pentru a i-l arăta pe Samuel Paty, pe care l-a decapitat după scurt timp.

Sumele pentru care cei doi mici Iuda și-au vândut profesorul au fost de 300, respectiv 350 de euro. Aceștia au fost puși sub acuzare pentru „complicitate la asasinat în legătură cu o acțiune teroristă” și „asociere în vederea unei acțiuni teroriste”.