Măsuri dure în Franța, după atentatul din Rusia. Urgență de atac terorist

Măsuri dure în Franța, după atentatul din Rusia. Urgență de atac terorist Sursa foto:© Photosvit | Dreamstime.com

Franța ia primele măsuri după atacul armat din capitala Moscovei, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic. 

La două zile după atacul de la mall-ul din nord-vestul Moscovei, premierul francez Gabriel Attal a anunțat duminică seara, 24 martie, că Franța va ridica sistemul de alertă antiteroristă la cel mai înalt nivel: urgență de atac.

Franța a ridicat nivelul de securitate

„Având în vedere revendicarea atentatului de către Statul Islamic şi ameninţările la adresa ţării noastre, am decis să ridicăm postura Vigipirate la cel mai înalt nivel: urgenţă de atac”, a anunţat Gabriel Attal la X, la finalul unui consiliu de apărare care a avut loc la Palatul Elysée.

La începutul anului în curs autoritățile din Franța au retrogradat planul Vigipirate la nivelul 2, securitate sporită-risc de atac.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întâlnire de urgență după atacul de la Moscova

Anunțul premierului francez a venit la scurt timp după ce Emmanuel Macron a convocat o întâlnire de urgență după atacut de vineri seară din Moscova. Numărul victimelor a crescut până la 137 de persoane. Atactul a fost ridicat de ISIS-K, o grupare teroristă înființată în 2014-2015, potrivit Reuters.

Sistemul de alertă teroristă din Franța are trei niveluri. Nivelul cel mai înalt intră în vigoare atunci când are loc un atac Franța sau în străinătate, ori atunci când autoritățile consideră că amenințarea este iminentă.

Odată activat, se aplică măsuri excepționale de securitate, precum patrule suplimentare în locurile publice: gări, aeroporturi sau biserici.

Franța ia primele măsuri după atacul armat din capitala Moscovei, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic. 

Sursa foto: Arhiva EvZ

Sistemul de alertă teroristă din Franța are trei niveluri

Franța a fost ținta atacurilor teroriste în repetate rânduri, asupra redacției revistei Charlie Hebdo din 7 ianuariea 2015, urmat de masacrul de la Bataclan. Jihadiștii au deschis focul asupra civililor nevinovați.

Franța a ridicat nivelul de securitate înaintea Jocurilor Olimpice din Paris, unde sunt așteptați milioane de vizitatori. Ambarcațiunile forțelor de ordine vor asigura buna desfășurare a competițiilor cu patrule în aer, apă și uscat.