Evenimentul Zilei > Actualitate > Măsuri de urgență la școala în care s-au intoxicat 23 de elevi. Decizii de ultimă oră!
Măsuri de urgență la școala în care s-au intoxicat 23 de elevi. Decizii de ultimă oră!

Măsuri de urgență la școala în care s-au intoxicat 23 de elevi. Decizii de ultimă oră!

Ministerul Sănătății a decis închiderea pentru 72 de ore a Școlii 133, acolo unde peste 20 de elevi au necesitat îngrijiri medicale. Măsuri urgente a anunțat și Primăria Sectorului 4 care a confirmat dezvăluirile evz.ro referitoare la substanțele folosite la dezinfecție.

Ministerul Sănătății a anunțat că a luat decizia închiderii Școlii 133, din Sectorul 4 al Capitalei, pentru 72 de ore, după incidentul care a condus la intoxicarea a numeroși elevi, în urma unei operațiuni de dezinfecție.
Primăria Sectorului 4 a anunțat, la rândul ei, că, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că s-au folosit substanțele BIONET A15 și INSEKTUM, așa cum a anunțat, în premieră, evz.ro.

Oficialii primăriei au dezvăluit, însă, că operațiunea de dezinfecție a fost decisă după apariția unor cazuri de gripă în școală.

„Urmarea primelor verificări, inspectorii DSPMB au luat ca prima masura închidere a operativă a unității de învățământ pe o durată de 72 ore. Controlul DSPMB continua, un raport va fi prezentat ministrului Sănătății”, a transmis Ministerul Sănătății.

Pe de altă parte, Primăria Sectorului 4 a comunicat detalii de ultimă oră legat de acest incident, însă, spre deosebire de informațiile transmise de ISU București-Ilfov, oficialii administrației locale spun că au fost afectați 22 de elevi, nu 23 așa cum au transmis pompierii:

„Având în vedere evenimentele petrecute astăzi la Școala Gimnazială nr. 133 din sectorul 4, Primăria Sectorului 4 face următoarele precizări:

Situația a debutat în jurul orelor 14.00, adică în schimbul al doilea al cursurilor, când la cabinetul medical al unității de învătământ s-a prezentat o elevă de clasa a VIII-a, ce acuza dureri de cap și stări de amețeală. Împreună cu conducerea școlii și a medicului școlar, copila și bunica acesteia au solicitat, prin intermediul sistemului de urgență 112, prezenta unui echipaj medical.
Ulterior apelului telefonic la 112, la fața locului s-au prezentat 9 ambulanțe, echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov (inclusiv un echipaj C.B.R..N) precum și echipe ale Direcției de Sănătate Publică.
În timpul procedurilor de evacuare a unității de învățământ, alți 22 de elevi au acuzat o stare de rău, usturimi ale mucoasei nazale și usturimi ale ochilor și gâtului, așa că aceștia au fost preluați de ambulanțe și duși la spitalele Marie Currie și Grigore Alexandrescu din Capitală.
Restul elevilor (aproximativ 500) au fost predați familiilor lor, în condiții de maximă siguranță.
În urma analizelor preliminare, s-a constatat că sursa potențială a acestei situații a fost reprezentată de utilizarea unor substanțe de dezinfecție ca urmare a descoperirii a trei cazuri de gripă tip A în unitatea de învățământ.

Astfel, în cursul zilei de ieri, 20 ianuarie 2020, societatea DEZINFECȚIE ȘI DERATIZARE SRL a efectuat manoperă de desinfecție utilizând substanțele BIONET A15 și INSEKTUM, ambele omologate.
În urma examenului clinic, s-a constatat că sănătatea copiilor nu este în pericol, iar cadrele medicale au dispus, după caz, măsuri în consecință.
Pentru clarificarea tuturor aspectelor și pentru luarea măsurilor ce se impun pentru ca activitatea didactică să se desfășoare în condiții de maximă siguranță, Primăria Sectorului 4 și toate celelalte instituții implicate au decis suspendarea cursurilor la Școala Gimnazială nr. 133 pentru o perioadă de 48 de ore”.