Cum să ne protejăm de caniculă

Cum să ne protejăm de caniculă

Accidentul vascular, insolaţia şi deshidratarea sunt principalele ameninţări ale temperaturilor foarte ridicate. Aflaţi care sunt primele simptome şi cum trebuie să le combateţi.

Temperaturi de 37-39 de grade Celsius la umbră, indice de confort termic peste pragul critic de 80, indice de radiaţii ultraviolete 10 pe o scară de la 1 la 15, cer fără nori şi nicio pală de vânt. În aceste condiţii, dincolo de disconfortul resimţit, canicula poate avea efecte grave asupra organismului: atacul cerebral, insolaţia, deshidratarea. Gheaţă pe burtă şi la axile Atacul cerebral. Pentru obezi, canicula este un factor mare de risc pentru atac cerebral. Corpul nu mai transpiră şi temperatura sare de 40 de grade în mai puţin de zece minute. Primele semne sunt: senzaţia de amorţeală la nivelul feţei, al braţului şi piciorului pe aceeaşi parte a corpului, dificultăţi de vorbire, ameţeli, stări de vomă şi dificultăţi de respiraţie, palpitaţii şi dureri de cap şi în piept. Dacă aveţi aceste simptome, sunaţi la Salvare şi aşezaţi-vă în poziţia culcat până ajung paramedicii. Pentru a preîntâmpina atacul "nu staţi la soare între 11.00 şi 17.00, nu parcurgeţi distanţe mari prin soare, ieşiţi din casă cu capul acoperit de o pălărie de bumbac, consumaţi peste doi litri de apă, nu beţi cafea sau alcool şi renunţaţi la fumat", recomandă prof. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni". Insolaţia. Insolaţia apare atunci când organismul se supraîncălzeşte, transpiră mult şi nu se compensează pierderile de lichide. Înainte să apară insolaţia, vă simţiţi epuizat, ameţit şi aveţi stări de greaţă. În insolaţie apar deja stări de confuzie şi chiar pierderea cunoştinţei, convulsii, tahicardie, înroşirea pielii, chiar şi la axilă, vărsături severe şi diaree. Chiar şi cu tratament la Urgenţe, insolaţia poate pune viaţa în pericol şi poate lăsa sechele pe termen lung. "Până ajunge Salvarea, pacientul trebuie mutat într-un loc răcoros şi aşezat asfel încât să fie expus la aer. Trebuie răcorit cu apă rece, dar nu foarte rece, pulverizată pe corp sau aplicată cu un burete. Se mai pot aplica pachete cu gheaţă pe abdomen, pe gât şi la axile, unde vasele mari se găsesc la suprafaţa pielii. Este interzisă aspirina sau paracetamolul", subliniază dr.Bogdan Opriţa, coordonator SMURD Bucureşti. Senzaţia de gură uscată Deshidratarea. Deshidratarea poate apărea rapid dacă transpiraţi excesiv şi nu beţi lichide. Este foarte gravă în cazul nou-născuţilor, al copiilor şi vârstnicilor. Primele semne includ senzaţia de gură uscată şi salivă lipicioasă, reducerea cantităţii de urină şi schimbarea culorii acesteia (urină tulbure şi culoare închisă), dureri de cap şi iritabilitate. În stadiile incipiente, deshidratarea poate fi remediată la domiciliu. "Opriţi orice activitate, înlăturaţi surplusul de haine, consumaţi 2 litri de apă plată în primele două ore, fructe şi legume zemoase şi bogate în minerale: roşii, castraveţi, piersici, pere, pepene roşu. Chiar dacă simptomele dispar după câteva ore, este nevoie de câteva ore pentru a înlocui lichidele pierdute", explică Alis Grasu, manager al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

CUM PROTEJAŢI COPIII

Ceaiuri de fructe şi ţesături din in

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicul pediatru Alin Stănescu vă învaţă cum să protejaţi copiii de efectele caniculei:

  • Nu scoateţi copilul afară în intervalul 10.00-17.00
  • Dacă totuşi ieşiţi, protejaţi-i pielea cu loţiuni cu FPS 50
  • Acoperiţi-i capul cu o pălărie albă de bumbac, alegeţi îmbrăcămintea lejeră, deschisă la culoare, bluze cu mâneci lungi şi pantaloni de in
  • Copiii sub 3 ani au nevoie de 1,5 litri de apă plată sau ceai de fructe de pădure, iar cei peste 3 ani, de 2 litri
  • Nu oferiţi copilului apă foarte rece, ci la temperatura camerei
  • Includeţi în alimentaţia copilului fructele zemoase, legumele crude şi lactatele fără zahăr
  • Excludeţi din alimentaţia micuţului sosurile grase, cremele, maioneza (risc mare de toxiinfecţii alimentare).

"Pentru a preveni deshidratarea, beţi peste 2 litri de apă, nu cafea sau alcool, evitaţi regimurile bogate în carne şi reduceţi sarea.“ Alis Grasu, Manager Serviciul de Ambulanţă CITIȚI ȘI:

  • VREMEA: Cod roşu de caniculă în Serbia, doar 19 grade Celsius la Paris | FOTO
  • EVZ îţi spune ce drepturi ai, ca angajat, pe timp de caniculă