Editura Evenimentul si Capital

Măsuri DUPĂ atacul terorist de la Strasbourg. Ce PROPUNERI a adoptat Parlamentul European

Autor: | | 8 Comentarii | 1301 Vizualizari

O rezoluție de consolidare a Europol și crearea unei liste negre cu predicatorii radicali a fost adoptată, miercuri, de Parlamentul European.

Măsura vine la o zi după ce în Strasbourg, locul unde are loc sesiunea plenară a PE, a avut loc un atac teorist în care două persoane au fost ucise și alte 14 au fost rănite. Potrivit primelor informații, atacul ar fi fost comis de un presupus islamist.

Rezoluţia nelegislativă, aprobată cu 474 voturi pentru, 112 împotrivă şi 75 de abţineri, cere de asemenea îmbunătăţirea schimburilor de informaţii şi interoperabilitatea bazelor de date privind securitatea şi protecţia victimelor. Textul propune şi programe specifice în închisori, campanii de informare şi sensibilizare în sectorul educaţional.

Alte propuneri enunţate în rezoluţie vizează sporirea controalelor la frontierele externe ale UE prin transmiterea încrucişată a informaţiilor din bazele de date naţionale şi europene şi de asemenea formarea de experţi împotriva radicalizării, urmărirea exhaustivă a „combatanţilor străini” reveniţi în Europa şi elaborarea de măsuri care să prevină obţinerea statutului de azilant în UE pentru teroriştii condamnaţi veniţi printre refugiaţi.

Eurodeputaţii au criticat faptul că în prezent schimburile de informaţii sunt insuficiente şi au subliniat că în definirea politicilor antiteroriste este important să se respecte drepturile fundamentale, inclusiv protecţia datelor şi libertatea de exprimare.

În rezoluţie se propune şi crearea unui Fond Suveran de Solidaritate pentru ajutorarea victimelor atacurilor teroriste.

Raportul pe baza căruia a fost întocmită rezoluţia propune şi măsuri mai deosebite, precum întocmirea unei liste negre cu predicatori şi verificarea persoanelor care închiriază maşini în bazele de date ale poliţiei, informează Agerpres.

Stupoare la Loto, astazi! Ce s-a intamplat cu numerele! LIVE

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI