Evenimentul Zilei > EVZ Special > Marxismul se instalează în America prin alegeri
Marxismul se instalează în America prin alegeri

Marxismul se instalează în America prin alegeri

Primul marxist care devenit şef de stat în America Latină prin alegeri libere a fost Salvador Allende, care și-a preluat mandatul de șef al Republicii Chile pe 4 noiembrie 1970.

Născut la 26 iulie 1908, Salvador Allende a urmat cursurile Facultăţii de Medicină şi s-a implicat în politică încă din anii studenţiei, devenind unul dintre liderii mişcării studenţeşti în lupta împotriva regimului.

La vârsta de 16 ani s-a înscris voluntar în regimentul de cavalerie Coraceros din Vina del Mar.

Ales de colegii săi preşedinte al Centrului de Medicină şi apoi vicepreşedinte al Federaţiei Studenţilor, a participat, în 1931, la acţiunile care au dus la căderea guvernului Carlos Ibanez.

După o scurtă perioadă de arest, a reluat lupta pentru revendicări sociale, iar în 1932 a fost arestat din nou şi judecat la Valparaiso de Curtea Marţială.

A fost achitat şi, în 1933, s-a numărat printre fondatorii Partidului Socialist Chilian.

A fost ales, în 1937, membru al Camerei Deputaţilor din partea circumscripţiei Valparaiso şi în perioada 1939-1941, a fost ministru al sănătăţii în guvernul lui Pedro Aguirre Cedra.

În această perioadă, a fondat Serviciul Naţional al Sănătăţii şi a desfăşurat o eficientă activitate în domeniul social, fapt pentru care a fost supranumit „ministrul săracilor”.

În 1938, a fost ales secretar general adjunct al Partidului Socialist, iar în 1943, secretar general.

Între 1945-1970, a fost, din nou, senator şi, ulterior, vicepreşedinte şi apoi preşedinte al Senatului. A candidat fără succes la preşedinţie în 1952, 1958 şi 1964, din Partea Unităţii Populare (Frente del Pueblo), grupare pe care a constituit-o din partide de stânga.

În 1970, a fost ales preşedinte al Republicii Chile, candidând tot din partea Unităţii Populare – a fost primul marxist care a câştigat puterea în urma scrutinului popular liber.

Noul guvern s-a confruntat cu serioase probleme de ordin economic – inflaţia a crescut cu 30 de procente, iar 20% din populaţia adultă de sex masculin nu avea slujbă. Ca o consecinţă firească a acestei situaţii, s-a estimat că 15% din copii sufereau de malnutriţie.

Salvador Allende a dispus creşterea salariilor cu aproximativ 40% şi a interzis creşterea preţurilor.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric

Publicat in categoriile: EVZ Special, Istoria secreta
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: