La Portoviejo (vest), unul dintre orașele cele mai afectate, case distruse, o piață devastată, stâlpi de iluminat căzuți la pământ și moloz împrăștiat pe trotuare, stau ca mărturie amplorii cutremurului cu magnitudinea 7,8, cel mai puternic din Ecuador din anul 1979, relatează Agerpres.

"Am scos deja trei persoane decedate si credem că mai sunt 10 sau 11 sub dărâmături", a declarat un membru al echipei de salvare care a acționat la hotelul El Gato, o clădirea cu șase etaje care s-a prăbușit complet.


Sursă foto: dailymail.co.ukLa Guayaquil, localitate aflată la 400 de kilometri sud de epicentru, "am simțit foarte mult cutremurul", a povestit Oscar Alava, un inginer în vârstă de 41 de ani. "Cu ajutorul lui Dumnezeu, nu ni s-a întâmplat nimic. Câinele ne-a avertizat lătrând", a adăugat el.

Vicepreședintele Jorge Glas a anunțat un bilanț provizoriu de 235 de morți și 1.557 de răniți, precizând că peste 189 de replici au fost înregistrate după mișcarea telurică inițială care a durat aproximativ un minut. În țară a fost decretată starea de urgență.

Peste 13.500 de forţe de securitate au fost mobilizate pentru a ţine ordinea în Ecuador. Primarul din Pedarnales, Gabriel Aicivar a declarat: "Sate întregi sunt devastate. Ce s-a întâmplat aici, în Pedarnales, este îngrozitor. Încercăm să dăm ce e mai bun din noi, însă nu putem face mare lucru", relatează Daily Mail.

Este de aşteptat ca bilanţul morţilor şi răniţilor să crească în cursul zilei de astăzi deoarece salvatorii au ajuns în zonele slab populate, precum porturile de perscuit sau plajele turistice. 

Uniunea Europeană a anunțat activarea mecanismului european de protecție civilă, pentru a ajuta această țară sud-americană, în timp ce secretarul de stat american, John Kerry, a oferit sprijinul Statelor Unite. Întăriri ajung în Ecuador din Columbia, Mexic, Chile, America centrală și din Spania, mai scrie AFP.