Evenimentul Zilei > International > Marocul anunță că RUPE RELAȚIILE DIPLOMATICE cu Iranul! Mărul discordiei este Sahara Occidentală
Marocul anunță că RUPE RELAȚIILE DIPLOMATICE cu Iranul! Mărul discordiei este Sahara Occidentală

Marocul anunță că RUPE RELAȚIILE DIPLOMATICE cu Iranul! Mărul discordiei este Sahara Occidentală

Marocul a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Iranul, pe care o acuză că a facilitat livrarea de arme Frontului Polisario, care militează pentru independența Saharei Occidentale.

Ministrul marocan al Afacerilor Externe, Nasser Bourita, a subliniat într-o conferință de presă că această decizie nu are legătură cu conflictele din Orientul Mijlociu.

„O primă tranşă de arme a fost recent furnizată Frontului Polisario", a precizat Bourita, potrivit Agerpres.ro.

„Marocul dispune de dovezi incontestabile, persoane identificate şi fapte precise care confirmă această înţelegere între Polisario şi Hezbollah împotriva intereselor supreme ale regatului”, a mai precizat şeful diplomaţiei marocane.

Bourita a mai adăugat că ambasadorul Marocului la Teheran a părăsit marți Iranul. „Voi cere însărcinatului cu afaceri al ambasadei Iranului să părăsească regatul fără întârziere", a anunțat diplomatul marocan.

Marocul a mai rupt legăturile sale cu Iranul în anul 2009, pentru a protesta împotriva activismului religios al Teheranului. Relațiile au fost însă restabilite în 2014.

Sahara Occidentală, întinderea deșertică de 266.000 de kilometri pătrați este singurul teritoriu din continentul african care nu a fost reglementat și care este revendicat de Maroc, care controlează o mare parte a sa, dar și de Frontul Polisario, care cere un referendum de autodeterminare.

Frontul Polisario este susținut de Algeria, prin intermediul unui "element" al ambasadei iraniene la Alger