Evenimentul Zilei > International > Mark Rutte, fostul robot corporatist care tine în șah UE
Mark Rutte, fostul robot corporatist care tine în șah UE

Mark Rutte, fostul robot corporatist care tine în șah UE

Primul ministru olandez, Mark Rutte, cultivă acasă o imagine jovială, dar în Europa este acum poreclit „domnul NU” pentru că a blocat până acum un acord privind un vast pachet de relansare europeană post-coronavirus. Necăsătorit, locuiește într-un apartament și are o mașină de ocazie...

Considerat ca lider neoficial al așa-numitelor țări „frugale” – Olanda, Austria, Danemarca, Suedia și Finlanda – Rutte preia rolul de „băiat rău” adoptând o poziție fermă care i-a obligat pe liderii europeni să prelungească summit-ul maraton pentru a patra zi.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a criticat duminică pe „tipul olandez” pentru că a blocat acordul și a promis să-l deteste personal. Diplomații din alte țări au fost încă și mai lipsiți de complimente, în privat.

Rutte dorește ca în schimbul subvențiilor să se impună reforme stricte statelor din sudul Uniunii Europene, principalii beneficiari ai planului masiv de sprijin economic aflat în discuție la Bruxelles, în momentul unei recesiuni istorice care lovește Europa.

Prim-ministrul liberal, aflat la putere de aproape un deceniu – ceea ce îl face unul dintre cei mai longevivi lideri europeni în funcție – el a avertizat după o altă noapte agitată de discuții că summitul „ar putea să eșueze din nou”.

Pentru el, nu este vorba „să ne împrietenim și să mergem să sărbătorim zilele de naștere ale unora sau ale altora pentru restul zilelor noastre”, a ironizat robotul olandez. „Toată lumea este aici pentru a apăra interesele propriei țări”, a declarant, luni, jurnaliștilor olandezi prezenți la Bruxelles.

„Frugalul” Rutte nu este căsătorit. Locuiește, la 53 de ani,  în același apartament pe care l-a cumpărat după ce și-a luat diploma, conduce un Saab de ocazie,  atunci când nu merge cu bicicleta și predă instrucție civică benevol la un gimnaziu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE