Mario Monicelli s-a sinucis

Mario Monicelli s-a sinucis

Unul dintre cei mai mari regizori italieni de după cel de-Al Doilea Război Mondial, Mario Monicelli, s-a sinucis azi.

În vârstă de 95 de ani, Monicelli s-a aruncat de la etajul al cincilea al spitalului San Giovanni din Roma,  unde fusese internat în urmă cu câteva zile,  pentru a fi ţinut sub observaţie medicală. Regizorul era bolnav de cancer la prostată în fază terminală, anunţă media italiană.

Mario Monicelli, care ştia să combine într-un stil inimitabil ironia şi umorul, îşi câştigase şi renumele de "părinte al comediei italiene", mai ales după ce a regizat pelicule de succes precum "Amici Mei" ("Prietenii mei") şi "I Soliti Ignoti"("Făptaşi necunoscuţi").  Drept recunoaştere a primit numeroase distincţii şi patru nominalizări la Oscar. Deşi a regizat mai ales producţii de comedie, lui Monicelli nu i-au fost străine nici dramele, adăugând în portofoliu şi filme de gen. Distincţii şi recunoaşteri

Italianul a debutat ca regizor în 1949, iar, zece ani mai târziu, a câştigat Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia, pentru pelicula "The Great War" ("Marele Război"). O altă producţie celebră care a purtat semnătura sa, "I Soliti Ignoti"("Făptaşi necunoscuţi") - lansată în Statele Unite cu titlul "Big Deal on Madonna Street", iar în Marea Britanie cu "Persons Unknown" - , a reprezentat o rampă de lansare în cinematografie a actorilor Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale şi Vittorio Gassman.

Mario Monicelli a regizat 70 de filme, atenţia lui concentrându-se cel mai adesea asupra poveştilor despre oameni obişnuiţi care se confruntă cu situaţii ieşite din comun.

Orientările politice ale regizorului italian erau de stânga, iar, anul trecut, acesza a fost organizatorul unui protest al studenţilor împotriva deciziei guvernului de a reduce bugetul alocat culturii.

Ne puteți urmări și pe Google News