Marian Clită execută în România o pedeapsă de 14 ani de închisoare după ce a ucis în bătaie o stewardesă în Danemarca în 2010. El fusese condamnat la 20 de ani de închisoare în anul 2000 după ce în 1985 l-a ucis în închisoare pe disidentul Gheorghe Ursu, dar între timp fusese eliberat.

„14406/4/2019 – Ia act de retragerea cererii de liberare condiţionată, formulată de petentul condamnat Clită Marian. În baza art. 275 alin. 2 Cpp, obligă petentul condamnat la 200 lei cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariul apărătorului din oficiu al petentului condamnat se avansează din fondul Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 12.06.2019”, se arată în minuta instanței.

Pe data de 22 noiembrie 2017, Ucigaşul disidentului Gheorghe Ursu a fost adus în instanţă pentru a fi audiat în dosarul securiştilor Vasile Hodiş, Tudor Postelnicu şi Marin Pârvulescu.

Nici nu a fost introdus bine Marian Clită în boxă, că a şi început circul: „Îmi cumpără şi mie Ministerul Justiţiei o ciocolată neagră şi un pachet de ţigări? De la cinci sunt treaz, am glicemia sub 80. Dacă nu îmi daţi ciocolată şi ţigări, nu dau declaraţie în dosar!”. Deţinutul a fost dus înapoi la beci, în aşteptarea ciocolatei, iar între timp a fost audiat un alt martor, Cristian Martin, care a povestit că din celula vecină auzea ţipetele disidentului, care era torturat şi umilit zi şi noapte de Marian Clită şi Gheorghe „Gicuţă” Radu.

Spre dezamăgirea lui Clită, gardienii nu i-au dat voie să mănânce ciocolata pe care avocaţii i-o cumpăraseră. Ieri, Clită a sfidat instanţa cât a putut: mai întâi n-a vrut să depună jurământul, apoi a spus că el are mai multe confesiuni, iar recent a trecut „la islamism”.

„Jur să spun realitatea, că Adevărul nu pot să-l ştiu”, a ironizat-o Clită pe judecătoare. „Nu facem filosofie aici!”, i-a tăiat-o, scurt, judecătoarea. Cu greu a reuşit magistratul să smulgă o declaraţie coerentă de la Clită: întrebat cum a ajuns în celulă cu Ursu, a răspuns „din plezir vizavi de geriatrie!”.

Întrebat de unde ştia de jurnalul ţinut de disident, Clită a spus: „de la sticlele de vodcă băute în biroul procurorului Dan Voinea, nu de la Ursu, el era… mai rezervat”.

Plângându-se de prostată şi ameninţând că urinează în boxă, Clită a fost scos pentru a doua oară din sală. Când s-a întors, a fost mai cooperant. „Pentru moartea lui Ursu eu am dat trei variante: arpacaşul îngurgitat, bătaia luată sau o lovitură dată, profesionist, în ombilic. (…) Arăt că Ursu a ajuns la cabinetul medical din cauza loviturii mele în zona ombilicului. Acolo i s-a dat un anti-spastic. A fost adus înapoi în celulă, a dormit două ore, apoi vomita cu sânge şi avea scaun cu sânge. Abia a doua zi l-au dus la Jilava. Declaraţia lui Tudor Stănică – respectiv că nu l-au dus mai devreme că nu aveau benzină – e puerilă. Îl consider vinovat pe doctorul din arest, că a pus un diagnostic greşit”, a relatat Clită.

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: