Evenimentul Zilei > International > Mari violențe în Polonia, după ce avortul a devenit ilegal
Mari violențe în Polonia, după ce avortul a devenit ilegal

Mari violențe în Polonia, după ce avortul a devenit ilegal

Mari violențe în Polonia, după ce avortul a devenit ilegal

Tensiunile ridicate din Polonia au revenit la nivel de alertă. Guvernul de la Varșovia a anunțat publicarea în Monitorul Oficial a controversatei sentințe a Curții Constituționale poloneze care impune o interdicție aproape totală a avortului.

Grupul de protest Women’s Strike a răspuns imediat și a convocat o manifestație în masă chiar în fața sediului Curții Constituționale și în 20 de orașe din țară. În același timp, au fost publicate motivațiile sentinței, potrivit cărora întreruperea sarcinii este admisibilă numai dacă există o mare probabilitate de vătămare ireversibilă sau letală a fătului, dacă viața mamei este pusă în pericol și în cazuri de incest și viol. Curtea Constituțională a dat sentința pe 22 octombrie 2020, declanșând proteste dure, cu sute de mii de oameni, în special femei, ieșite în stradă în toate marile orașe ale Poloniei, zile întregi, în ciuda restricțiilor pentru coronavirus. Amploarea protestului a alarmat și episcopatul, care pentru prima dată în istoria Poloniei, a văzut tinerii întrerupând ceremoniile religioase pentru a contesta legătura puternică dintre Biserică și aparatul actual de putere. Prin urmare, Guvernul a trebuit să recurgă la armată și să întârzie publicarea sentinței. În povestea din noiembrie anul trecut a intervenit și Parlamentul European, care a afirmat într-o rezoluție că, a face avortul ilegal în cazurile de malformații fetale grave și ireversibile, „pune în pericol sănătatea și viața femeilor”, deoarece majoritatea avorturilor legale din Polonia, până la 96%, sunt practicate din aceste motive. Totuși, Julia Przylebska, președintele Curții Constituționale poloneze, a răspuns prompt, denunțând rezoluția Parlamentului European drept „o încercare fără precedent de a interveni în problemele interne ale sistemului politic polonez, care nu sunt reglementate în tratatele europene”.

https://www.ansa.it/sito/notizie/mondo/2021/01/27/polonia-entra-in-vigore-il-bando-quasi-totale-dellaborto_7703c90a-6f9d-4d8f-9b31-9a9432fc4069.html

Traducere: rador