Evenimentul Zilei > Actualitate > Mareșalul Putin? „Țarul” o ia pe urmele lui Stalin
Mareșalul Putin? „Țarul” o ia pe urmele lui Stalin

Mareșalul Putin? „Țarul” o ia pe urmele lui Stalin

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că Putin a demonstrat de-a lungul întregii sale cariere că merită un grad militar de vârf.

Mareșalul Putin? În repetate rânduri, președintele rus Vladimir Putin a demonstrat că merită gradul de general.  Aceasta nu este , însă, cea mai importantă prioritate a liderului rus. Așa a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebărilor jurnaliștilor dacă Putin a fost promovat deja la gradul de general.

Mareșalul Putin

„În general, nu există nicio îndoială că președintele merită în mod constant acest grad, dar aceasta nu este prioritatea lui acum. El acum este ca președintele țării și are mult de lucru”, a subliniat Peskov. Peskov a adăugat că Vladimir Putin nu era un ofițer militar de carieră, „de aceea se concentrează pe alte aspecte legate de gestionarea cotidiană a statului”.


Istoria secretă. Basarabia, salvată de soldații ardeleni din armata Austro-ungară


Purtătorul de cuvânt al președinției ruse a refuzat să precizeze dacă șeful statului este colonel pensionar sau colonel în rezervă, scrie Agenția Tass.

Mareșalul Putin aspiră la gloria Generalismului Stalin?

Atribuiea unor pompoase grade militare șeilor de stat este o tradiție comunistă. Dictatorul Iosi Stalin a purtat titlul de mareșal, iar apoi a ost înființat pentru el gradul de Generalissim.

Potrivit biografului lui Stalin, Robert Service, Stalin a regretat că a permis înființarea acestui titlului militar ostentativ. El i-ar fi cerut lui Winston Churchill să continue să se refere la el cu gradul de mareșal. Stalin a respins orice fel de distincție între gradul său și al celorlalți mareșali sovietici și a continuat să folosească însemnele și uniforma originală.


Efectul Biden, la granițele Rusiei. Escaladarea conflictului e iminentă


Gradul Generalissim al Uniunii Sovietice a fost menționată din nou în 1947, când a fost prezentat lui Stalin un proiect de decret privind gradele militare sovietice. Generalul Andrey Khrulyov, directorul Departamentului General de Logistică, a fost însărcinat cu proiectarea unei uniforme sovietice care să fie purtată de Stalin la parada victoriei din 9 mai 1947.

Uniforma a fost terminată și prezentată lui Stalin cu o săptămână înainte de paradă. După ce a examinat-o, Stalin și-a exprimat din nou nemulțumirea. El a declarat: „Nu voi semna niciodată acest decret. Armata Roșie are ca cel mai înalt grad mareșalul”. Subiectul noului rang nu a mai fost ridicat. Uniorma a ost considerată de Stalin prea luxoasă și de modă veche, notează Wikipedia.

Războiul dintre SUA și Iran e inevitabil? Provocare fără precedent