Editura Evenimentul si Capital

Marele Târg al Ucrainei: întărirea flancului Estic al NATO și UE contra garanții de securitate colectivă. Pulsul planetei

Autor: | | 1 Comentarii | 1424 Vizualizari

Ziua națională a Ucrainei, la 24 august, a fost un prilej important pentru punerea pe masă a unui Mare Târg, pe care l-a propus chiar Președintele Petro Poroshenko consilierului pentru Securitate Națională al Președintelui Donald Trump, John Bolton. Este vorba despre întârirea Flancului Estic al NATO și UE de către Armata Ucraineană contra acordarea de garanții de securitate colectivă de către Alianță.

Președintele Petro Poroshenko a pronunțat acest deziderat în cadrul discursului cu ocazia Zilei Independenței, în momentul paradei militare care a marcat al 27-lea an de la independența de URSS, declarată în urma puciului de la Moscova, din 21 august 1991, și înainte destrămării URSS, la 31 decembrie 1991. El a vorbit despre Armata ucraineană care ar întări semnificativ flancul estic având în vedere noile reforme și capabilități care ar face din ea, va vedea toată lumea, cea mai puternică armată din Europa. Firește că nu a lipsit nici referința pereche la Uniunea Europeană, Petro Poroshenko susținând că Rusia dorește să destrame Uniunea Europeană și NATO și că și Europa are nevoie de Ucraina, în afară de apărarea frontierelor sale estice, dar și prin faptul că UE nu e completă fără Ucraina.

Vizita lui John Bolton la Kiev, prilejuită și de participarea la festivitățile de ziua Independenței, după întâlnirea de la Geneva cu omologul său rus Nikolai Patrushev, pare să fi dat mai mult optimism Ucrainei. După ce a reafirmat sprijinul pentru nerecunoașterea anexării ilegale a Crimeii și după ce a denunțat agresiunea militară rusă din Estul Ucrainei (răspunzând la o întrebare că simplul fapt că Rusia e atât de interesată de situație, participă la formatele de pace și se preocupă de perspectiva unei misiuni a ONU în regiune demonstrează prezența sa pe teren), John Bolton a insistat că Ucraina e mai aproape de NATO ca oricând.

În briefingul său de presă de după întâlnirea cu Președintele Poroshenko, Consilierul pentru Securitate națională al Președintelui Donald Trump a dat asigurări fără precedent și a ridicat nota de optimism în Ucraina. El a susținut că Ucraina e mai aproape ca niciodată în istorie de NATO, că a făcut multe reforme și că mai sunt multe de făcut – îndemn clar spre continuarea reformelor, și asta nu numai în domeniul militar – dar a insistat și în privința apropierii de Alianță. John Bolton a susținut că Ucraina a fost unul din statele pe care fostul președinte George W Bush(sub care Bolton a servit ca ambasador la ONU) a dorit să le pună într-o variantă rapidă de intrare în NATO, dar câteva state europene s-au opus atunci, din păcate. “Dar acum, cred că în actuala administrație, în mod specific, există o considerare tot mai importantă a acestei perspective, în special datorită interesului manifestat de către ucraineni înșiși. Câțiva pași au fost făcuți. Mult (din acest efort) depinde de Ucraina, ca și satisfacerea cerințelor necesare a fi îndeplinite pentru a fi un membru al NATO. Progrese s-au făcut, dar sunt multe încă de făcut”, a declarat Bolton.

Pe de altă parte, consilierul Președintelui SUA pentru Securitate Națională nu a pronunțat nimic public despre perspectiva înarmării mai departe a Ucrainei, deși există bugete aprobate și programe în derulare, mai mult, există deja o formulă transmisă către Kiev potrivit căreia, dacă se mai produce o mișcare infimă în sensul cuceririi de către trupele ruse și pro-ruse din Estul Ucrainei a teritoriului mai la Vest, Kievul va primi oricâte arme are nevoie, așa cum același mesaj afirmă că invers, dacă Ucraina ar încerca să obțină prin forță recuperarea teritoriilor, va pierde sprijinul occidental. Einteresant și restul discursului lui John Bolton, care a vizat asistența americană pentru Ucraina în privința atacurilor cibernetice și altor elemente de război hibrid, în primul rând războiul informațional.

E vorba despre perspectiva de implicare a Federației Ruse în alegerile prezidențiale din 2019(urmate de cele generale) iar Consilierul american pentru Securitate Națională a susținut că va coopera cu guvernul Ucrainei pentru a evita asemenea ingerințe.

ATENTIE, SOFERI! Risti o AMENDA de 725 lei daca nu ai asta in masina!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI