Evenimentul Zilei > International > Marea Britanie ar putea bloca libera circulație din prima zi de Brexit
Marea Britanie ar putea bloca libera circulație din prima zi de Brexit

Marea Britanie ar putea bloca libera circulație din prima zi de Brexit

Ministrul de interne face presiuni pentru ca restricțiile la granițe să intre în vigoare imediat după expirarea noului termen limită, 31 octombrie.

Marea Britanie nu a pregătit însă nimic care să înlocuiască sistemul din prezent, au mai aflat jurnaliștii britanici de la The Independent, scrie Digi 24. Devine incertă situaţia legală a celor 3 milioane de cetăţeni europeni, dintre care peste 400.000 sunt români.

Tot duminică, ministrul de Brexit a anunțat pe Twitter că a semnat ordinul de abrogare a aderării Marii Britanii la UE. Acest lucru înseamnă că de la 31 octombrie jurisdicția legilor europene va înceta pe teritoriul britanic.

„Este un semnal clar către popor că nu mai dăm înapoi” – a transmis cetățenilor.
Un gest care vine în aceeași zi în care presa a publicat un raport guvernamental despre potențialul impact al unui Brexit fără acord: vor fi penurii de alimente, medicamente şi combustibil care vor duce la tensiuni sociale şi dezordine publică.

Anterior, miniștrii aveau intenția să întârzie restricțiile libertăților de mișcare până la instaurarea de noi reguli, cu un proiect de lege blocat însă în Camera Comunelor și de vii dispute privind natura acestor reguli.

Organizația care-i reprezintă pe cei peste 3 milioane de cetățeni europeni aflați în Marea Britanie a declarat că „sunt deschise porțile discriminării”.

Acest nou plan al Londrei poate fi considerat ca făcând parte din eforturile vizând forțarea Uniunii Europene să redeschidă negocierile privind Brexit, semnalând o poziție intransigentă a Regatului Unit.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: