Evenimentul Zilei > International > Mare fumător, Kim interzice țigara în Coreea de Nord. Nici străinii nu au voie. Dar el?
Mare fumător, Kim interzice țigara în Coreea de Nord. Nici străinii nu au voie. Dar el?

Mare fumător, Kim interzice țigara în Coreea de Nord. Nici străinii nu au voie. Dar el?

Rare sunt datele precise despre Coreea de Nord, cea mai izolată țară din lume. Totuși, potrivit unor rapoarte, peste 46,1 din bărbații nord-coreeni sunt fumători. Să-l imite, în cazul unora, pe Marele Cârmaci?

În general, în cazul dictaturilor, nu era deloc neobișnuit ca supușii să-și imite liderii. De la vestimentație, la obiceiuri.

În fosta URSS de pildă, în vremea lui Stalin, mulți purtau tunici militare, pantaloni bufanți și cizme înalte. Mergeau cu pași rari, de tătuc, și se apucaseră să fumeze pipă: exact ca Stalin. În vremea lui Hrusciov, se purtau costume largi, lejere, ca ale liderului de la Kremlin.

În Coreea de Nord, ca și în China  costumul „în stil Mao” devenise o veritabilă uniformă. În plus, se fuma mult.

Cele două țări nu fac nici acum excepție în privința fumatului. Iar în Coreea de Nord, liderul Kim Jong-un apare deseori cu țigara în mână în fotografiile oficiale, deși, potrivit propagandei, Comandantul Suprem nu are vicii.

Totuși, Coreea de Nord a desemnat restaurantele, stațiile de autobuz, piețele publice și alte locuri drept zone fără fumători, după ce a adoptat ,luna trecută, o lege împotriva fumatului, potrivit site-ului nord-coreean de propagandă DPRK Today.

Fumatul este interzis în unele locuri publice, inclusiv hoteluri, magazine, restaurante, băi publice, cinematografe, biblioteci, piețe publice și stații de autobuz, scrie agenția Yonhap.

În continuare, fumătorii au interzis în „centrele de educație ideologică”, creșe, școli, facilități medicale, transport public și alte locuri vulnerabile la incendii și explozii, cum ar fi pădurile și stațiile de benzină, scrie agenția Yonhap.

Legea anti-fumat se aplică și străinilor din Coreea de Nord, precum și instituțiilor, fabricilor și persoanelor fizice, potrivit site-ului de propagandă.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE