Întrebat despre relaxarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului chinezesc, Marcel Vela a menționat că,  în continuare, românii vor trebui să respecte anumite restricții.

„Trebuie să reţinem că, dacă suntem rsponsabili, dacă suntem atenţi şi respectăm toate măsurile de restricţie impuse până în prezent de către ordonanţele militare, avem şansa ca din 15 mai să implementăm şi măsuri de relaxare, măsuri foarte mult aşteptate de către cetăţeni, dar inclusiv de noi, ca instituţii ale statului”, a declarat Marcel Vela.

Acesta a continuat spunând că: „în prioada următoare sunt valabile toate normele, toate restricţiile prevăzute în ordonanţele militare anterioare. Cel mai bun sau cel mai important mesaj pe care pot să-l dau eu acum este acela pe care l-a dat şi domnul preşedinte, l-au dat şi alte instituţii responsabile în aceast zonă de competenţă, acela de a sta acasă.

Este momentul în care mai trebuie să rezistăm, să spun aşa, să răbdăm încă câteva zile pentru a ajunge în 15 mai, să trecem de vârful pandemiei şi să putem implementa măsuri de relaxare.

Dacă nu înţelegem acest lucru, efortul nostru până în prezent, din luna martie şi din luna aprilie, ar fi în zadar şi cred, sau sunt sigur, că românii sunt responsabili, conştientizează această situaţie şi vor mai avea răbdare până în 15 mai. Totodată, trebuie să subliniez că în 15 mai nu se vor relaxa toate măsurile, se vor face analize de către specialiştii epidemiologi, infecţionişti şi măsurile de relaxare vor fi implementate gradulal, treptat, cadenţat astfel încât să nu punem în pericol sănătatea populaţiei, pentru că principalul scop şi principala dorinţă a noastră, a tuturor, este ca românii să fie sănătoşi”.

Având în vedere numărul mare de îmbolnăviri din ultimele 24 de ore pe care România l-a văzut, s-a adus în discuție posibilitatea existenței unor noi măsuri, dar ministrul de Interne a infirmat existența acestora până la acest moment.

„Deocamdată nu am discutat cu colegii din Comitetul naţional pentru situaţii speciale de urgenţă, nici la nivel de decizie politică sau guvernamentală alte măsuri de restricţie. Le gestionăm pe cele pe care le avem deja implementate şi, evident, apelăm la înţelegerea tuturor ca să respecte măsurile respective.

Partea bună este, dacă doriţi să privim şi o parte bună, este faptul că în această zi au ieşit mai multe persoane din zona carantinată față de cât au intrat, la fel şi din izolare, ceea ce înseamnă că suntem pe un trend descendent, lucru care pe mine mă încantă şi mă bucură, la fel cum şi pe cei care au analizat această pantă descendentă a zonei de carantinare şi izolare”, a mai spus acesta.