Evenimentul Zilei > Politica > Marcel Ciolacu nu vrea alegeri anticipate: Ar fi o greşeală dacă partenerii decid să rupă această alianţă
Marcel Ciolacu nu vrea alegeri anticipate:  Ar fi o greşeală dacă partenerii decid să rupă această alianţă

Marcel Ciolacu nu vrea alegeri anticipate: Ar fi o greşeală dacă partenerii decid să rupă această alianţă

Pe fondul unor tensiuni în creștere și a unor atacuri tot mai dure între PNL și PSD, multă lume se întreabă dacă această coaliție va mai rezista mult timp. Dar momentul de test rămâne luna mai a anului 2023, când Nicolae Ciucă ar urma să-i lase locul de premier liderului PSD Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a declarat că actuala coaliție de guvernare trebuie să continue până în 2024. Marcel Ciolacu recunoaște că au fost de multe ori discuții, dar spune că gestionarea crizelor este mult mai importantă acum.

„Avem o coaliţie politică într-un moment dificil. România avea nevoie de stabilitate. Altă soluţie nu aveam. După un an, sper să trecem de perioada de pompier de serviciu. Ştiţi că am intrat în această coaliţie înainte de a începe războiul din Ucraina.

Am fi intrat cu alegeri anticipate în perioada când era războiul din Ucraina. Existau anumite semne politice, dar intrasem deja într-o criză energetică. Mă bucur că am ajuns la această reglementare şi compensare pentru următorii doi ani de zile, în domeniul energetic”, a declarat Marcel Ciolacu, joi la RTV.

Perioadă dificilă

Liderul PSD a spus și că ruperea actualei coaliții de guvernare ar fi o greșeală și că România are nevoie de stabilitate în această perioadă dificilă.

„Dacă partenerii decid să rupă această alianţă, atunci ne vom întoarce la votul românilor. Ar fi o greşeală dacă am intra într-o zonă de alegeri anticipate“, a mai spus Marcel Ciolacu.

Rotația premierului

În urmă cu trei săptămâni, Marcel Ciolacu a spus că ia totuși în calcul alegerile anticipate dacă nu se va respecta rotația premierilor din luna mai 2023, convenită de PSD și PNL.

„Alegeri anticipate cred că vor fi doar în cazul în care această coaliţie nu va mai funcţiona. Eu nu mai văd altă construcţie politică care să ducă la o stabilitate politică necesară într-o asemenea perioadă. Eu cred că suntem nişte oameni politici serioşi, care ne vom respecta cuvântul dat şi rotaţia va avea loc în luna mai. Preşedintele României are atribuţiile de a desemna prim-ministrul, dar, în momentul în care există un acord public, de altfel, pe care sunt ferm convins că-l ştie şi preşedintele României, că în luna mai se va face această rotaţie. Nu cred că de această dată nu va desemna persoana pe care o va hotărî PSD”, a afirmat Marcel Ciolacu.