Marcel Ciolacu acuză greșeli în demersul aderării României la Schengen

Marcel Ciolacu acuză greșeli în demersul aderării României la Schengen Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Marcel Ciolacu susține că s-au făcut greșeli în demersul aderării României la Schengen. Liderul PSD spune că strategia adoptată de ţara noastră nu a funcționat.

Refuzul aderării României la spațiul Schengen a creat o nemulțumire generală, mai ales în rândul clasei politice, care a acuzat că abordarea a fost greșită în discuțiile care au avut loc în timpul negocierilor.

Marcel Ciolacu a dezvăluit greșelile care s-au făcut în demersul aderării României la Schengen: „Să nu credeți cumva că românii nu ştiu adevărul şi românii nu ştiu exact ce s-a întâmplat şi cine este de vină. S-au făcut greşeli în ceea ce privește aderarea României la spaţiul Schengen. Tot ce am construit şi abordarea pe care am avut-o în timpul negocierilor nu a fost cea corectă.

Cum adera România la spaţiul Schengen când noi am intrat în şedinţa Consiliului JAI la pachet cu Bulgaria? Ce şanse ar fi avut România ca în Consiliul JAI să treacă prin vot? Să spunem că Austria ar fi votat. Olanda oricum anunţase public că votează împotriva Bulgariei... Pe urmă a anunţat şi Austria. Dacă ar fi rămas numai Olanda, oricum România nu ar fi intrat în Schengen”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ciolacu: „Strategia pentru aderarea la Spaţiul Schengen nu ne-a adus rezultate”

Marcel Ciolacu recunoaște faptul că strategia folosită nu a fost una bună, ca dovadă rezultatele obţinute după negocieri. În schimb, spune el, este foarte posibil să avem această decizie şi sub președinția Suediei. 

„Nu poate să fie cineva responsabil de deciziile Austriei. Strategia pe care ne-am făcut-o pentru aderarea la Spaţiul Schengen nu a fost o strategie care ne-a adus rezultatele pe care le așteptăm. Sperăm că în viitor... poate se reușește o negociere cu Suedia şi Austria până atunci, dar, din câte ştiu, mai sunt alegeri în Austria şi în aprilie.

Este un timp foarte scurt, dar este foarte posibil să avem această decizie şi sub președinția Suediei. Nu poţi să întorci spatele Comisiei Europene şi deciziei Comisiei, a Parlamentului European... întorci spatele dintr-un interes pur electoral intern al tău. Atunci nu mai ai ce căuta în Europa, dacă nu respecți toţi partenerii”, a mai spus președintele PSD, potrivit Agerpres.