Evenimentul Zilei > Social > Manualele sunt PRAF. Ministerul Educaţiei corectează pe INTERNET BIOLOGIA de clasa a VI-a
Manualele sunt PRAF. Ministerul Educaţiei corectează pe INTERNET BIOLOGIA de clasa a VI-a

Manualele sunt PRAF. Ministerul Educaţiei corectează pe INTERNET BIOLOGIA de clasa a VI-a

După ce au fost sesizate greşeli în două manuale școlare de BIOLOGIE pentru clasa a VI-a, Ministerul Educației Naționale aduce următoarele clarificări:
 • Variantele digitale corectate ale acestor două manuale școlare vor fi postate pe platforma manuale.edu.ro, cu celeritate, astfel încât să poată fi utilizate de elevi și profesori din prima zi de școală.
 • Totodată, va fi realizată și trimisă în școli o erată tipărită.
 • La nivelul MEN, a fost constituită o Comisie de cercetare pentru a stabili persoanele responsabile de situația creată, instituția urmând a lua ulterior măsurile legale ce se impun.
 • În baza contractului subsecvent semnat între Ministerul Educației Naționale și Editura Didactica și Pedagogică S.A., EDP s-a obligat să „realizeze cu profesionalism obligațiile asumate în conformitate cu standardele de editare și tipografice în vigoare, specifice manualelor școlare, respectiv să asigure protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, tehnoredactarea, conceptul grafic, verificarea de formă și conținut, realizarea manualelor digitale, inclusiv interactive, reproducerea în format tipărit și electronic, editarea manualelor, traducerea în limbile minorităților naționale și livrarea manualelor la sediile Inspectoratelor Școlare județene/al Municipiului București”.
 • Totodată, potrivit contractului de prestări servicii încheiat de CNEE cu evaluatorii și în conformitate cu angajamentul individual, evaluatorii își asumă responsabilitatea pentru calitatea activității desfășurate. Aceeași responsabilitate a fost asumată și de avizatorul științific.
 • Pentru evitarea unor astfel de situații regretabile, procedura de realizare a manualelor școlare va fi revizuită și îmbunătățită, inclusiv prin introducerea unei etape suplimentare de verificare a variantelor finale ale manualelor școlare, la nivelul inspectoratelor școlare, prin inspectorii de specialitate.

Ministerul Educației Naționale a întreprins, până în prezent, toate demersurile și a respectat toate procedurile aplicabile pentru a asigura manuale școlare la începutul anului școlar 2018-2019, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, în ceea ce privește depunerea, evaluarea și avizarea proiectelor de manuale școlare au fost parcurse următoarele etape:

 • Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) a coordonat procesul de  evaluare a calităţii ştiinţifice şi didactice a proiectelor de manuale şcolare pentru clasele I-VI (Apelul 1), organizat în conformitate cu ordinul de ministru nr. 5.645/12.12.2017 privind aprobarea Metodologiei de evaluare a calității proiectelor de manuale școlare pentru învăţământul preuniversitar pentru anul școlar 2018 – 2019, în perioada 6.03.2018 – 11.05.2018.
 • Autorii/coautorii sau delegaţii acestora au depus la Registratura Ministerului Educaţiei Naţionale un număr de 144 de proiecte de manuale şcolare, dintre care pentru disciplina BIOLOGIE (clasa a VI-a), în perioada 6 – 19.03.2018.
 • În urma evaluării calității științifice, cele două proiecte de manuale școlare pentru disciplina BIOLOGIE (clasa a VI-a) au primit 86,92 puncte, respectiv 85,25 puncte, fiind declarate admise.
 • Cu privire la procedura de selecţie a evaluatorilor cooptaţi şi a specialiştilor externi, menționăm că aceștia:
 1. au titlul științific de doctor în domeniul disciplinei sau în domenii conexe celui pentru care aplică;
 2. au gradul didactic I în domeniul disciplinei/modulului de pregătire;
 3. au absolvit cursuri/module care vizează problematica specifică activităților de evaluare a proiectelor de manuale școlare/de abilitare curriculară/de evaluare de proces;
 • Cele două proiecte de manuale declarate admise au fost supuse unui proces de avizare științifică de către un specialist extern, cadru didactic din învățământul superior, specialist în disciplina BIOLOGIE.
 • În intervalul 29.06.2018 – 06.07.2018, cele două proiecte de manuale școlare aferente disciplinei BIOLOGIE (clasa a VI-a) au fost postate pe site-ul manuale.edu.ro, unde profesorii au putut consulta și alege una dintre cele două variante de manuale școlare.

La data de 27.08.2018, pe platforma CNEE dedicată comenzilor de manuale, manualul școlar pentru disciplina BIOLOGIE (clasa a VI-a) al autoarei Elena Crocnan fusese comandat în 39.405 de exemplare, în timp ce manualul autorilor Elena Camelia Afrim, Silvia Olteanu, Ștefania Giersch, Iuliana Tanur, Camelia Manea și Florina Miricel a fost comandat într-o cantitate de 121.736 de exemplare.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: