”Nu pot să respir”, scandau sâmbătă manifestanţii, veniţi cu autobuzele şi cu feribotul în Staten Island. ”Viaţa negrilor contează”, se putea citi pe una dintre pancarte, iar alţi participanţi cereau să se facă dreptate pentru Eric Garner şi pentru Michael Brown, şi solicitau arestarea lui Daniel Pantaleo, poliţistul care l-a prins de gât pe Garner, relatează Agerpres.

Bănuit de contrabandă cu ţigări, Eric Garner, care a încercat să se opună arestării, a fost placat de mai mulţi poliţişti albi, la 17 iulie, la New York. Într-o înregistrare video realizată de un amator se poate vedea cum unul dintre poliţişti îl ia de gât pe Garner. Obez şi astmatic, Garner, în vârstă de 43 de ani, tată a şase copii, s-a plâns în câteva rânduri că nu poate respira. Ulterior şi-a pierdut cunoştinţa şi a fost declarat mort odată ajuns la spital.

Manifestaţia a fost convocată de National Action Network (NAN), organizaţie a militantului pentru drepturi civile Al Sharpton, pastor de culoare care a venit însoţit de văduva lui Eric Garner şi de câţiva dintre copiii cuplului.

Protestatarii au defilat paşnic de la locul în care Garner a fost pus la pământ şi până la biroul procurorului din Staten Island.

Marţi, procurorul din Staten Island, Dan Donovan, a anunţat convocarea pentru luna octombrie a unui ”grand jury”, pentru a decide eventuale inculpări. Poliţistul care apare pe film prinzându-l de gât pe Garner, considerată o manevră ilegală, a fost trimis la altă secţie. Al Sharpton şi familia lui Eric Garner au cerut – până acum în van – o anchetă federală.

Totodată, oraşul Ferguson a marcat două săptămâni de la uciderea lui Michael Brown. Demonstraţiile s-au desfăşurat în mod paşnic. Casa Albă a anunţat că trei consilieri prezidenţiali vor lua parte la funeraliile lui Brown care urmează să aibă loc luni.