Manevre pentru apărarea europeană. US Army debarcă în Franța

Manevre pentru apărarea europeană. US Army debarcă în Franța

Ca parte a rotațiilor unităților sale în Europa, Pentagonul va tranzita o brigadă aeromobilă prin portul La Rochelle. O premieră în cadrul operațiunii Atlantic Resolve.

Între 1917 și 1919, 20.000 de soldați americani au tranzitat prin portul La Rochelle-Pallice. După cel de-al doilea Război Mondial și până în 1967, portul a continuat să trăiască după orele Statelor Unite.

Marți, portul va relua această activitate pentru că o brigadă aeromobilă americană va tranzita prin portul La Rochelle, înainte de a ajunge în Germania și apoi în Polonia.

60 din cele 80 de elicoptere (Black Hawk, Apache și Chinook) ale celei de-a 101-a Combat Aviation Brigade și 1500 de vehicule, containere și alte echipamente, potrivit comandamentului armatei Statelor Unite în Europa, vor debarca de pe o navă care traversează la ora actuală Atlanticul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest tranzit marchează o premieră în cadrul operațiunii Atlantic Resolve, lansată de administrația Obama și continuată de cea a lui Donald Trump.

Începând din ianuarie 2017, brigadele blindate și aeromobile, trimise direct de Statele Unite pe cale maritimă, au efectuat prezențe rotative de nouă luni pentru a consolida flancul estic al Europei împotriva Rusiei.

De aici importanța evaluării porturilor maritime europene occidentale. Este vorba de testarea tuturor infrastructurilor portuare din Franța, Belgia, Olanda, Germania care ar putea fi utilizate în timpul unei proiecții masive de materiale via coasta Atlanticului și  Marea Baltică.

O cerere de informații distribuită de Pentagon în aprilie a făcut cunoscute nevoile americane: un depozit acoperit de 8.000 m2, o suprafață de depozitare și de tranzit de 90.000 m2, locuri de parcare pentru 85 de elicoptere ...

Odată descărcat, echipamentul terestru va fi transportat pe calea ferată (trei trenuri) și rutieră către taberele din Germania și Polonia, unde se efectuează manevre comune între trupele americane și forțele aliate. Elicopterele vor fi reasamblate și vor decola de La Rochelle. Spectacol garantat!

Această rotație, în cadrul căreia se va face și  tranzitul unei brigăzi blindate în Belgia, are loc într-un context special.

Președintele american Donald Trump cere retragerea a 9.500 de soldați americani din Germania (din 34.000) și relocarea acestora în zone încă nestabilite.

O astfel de retragere a fost aspru criticată de politicienii republicani și democrați care, precum senatorul republican Mitt Romney, o denunță un „cadou” făcut  Rusiei.

Foto: eur.army.mil