Evenimentul Zilei > Actualitate > MANEVRA PREFERATĂ a ŞOFERILOR este ILEGALĂ. Ce este INTERZIS şi ce este PERMIS?
MANEVRA PREFERATĂ a ŞOFERILOR este ILEGALĂ. Ce este INTERZIS şi ce este PERMIS?

MANEVRA PREFERATĂ a ŞOFERILOR este ILEGALĂ. Ce este INTERZIS şi ce este PERMIS?

Oprirea şi staţionarea pe trotuar este interzisă ca regulă generală, dar poate fi permisă în anumite condiţii.

Astfel, dacă există un panou care specifică acest lucru, se poate parca maşina pe trotuar, dar este nevoie să fie lăsat un spaţiu liber de un metro, aşa cum susţine Poliţia Rutieră.

Totuşi, Codul Rutier şi regulamentul său de funcţionare se bat cap în cap. În primul se menţionează că parcarea pe trotuar este permisă acolo unde există indicator, iar şoferii trebuie să asigure un spaţiu minim de un metru pentru pietoni. Totuşi, regulamentul său de funcţionare nu aminteşte nimic de indicator şi vorbeşte doar de distanţa de un metru.

Conform Ziarul de Iaşi , o hotărâre a Tribunalului din Cluj a scos la iveală anomalia din normele de aplicare a Codului Rutier, în care au fost omise prevederile unui articol referitor la condiţiile în care se poate parca pe trotuar.

Ce se arată în Codul Rutier, la articolul 72, litera 7: „Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metro.”

Pentru aplicarea Codului Rutier a fost nevoie de aprobarea HG nr. 1391/2006: „Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Regulamentul aprobat de guvern a omis să preia prevederea integrală din Codul Rutier, astfel încât formularea legată de parcarea pe trotuar a ajuns în următoarea formă: articolul 142, litera n – „Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin un metru pentru circulaţia pietonilor.”

Astfel, normele de aplicare nu mai amintesc despre obligativitatea marcării cu indicatoare a trotuarelor unde se poate parca.