Evenimentul Zilei > Politica > Manevra lui Orban contra moțiunii de cenzură. Tăriceanu e împotrivă, deci pentru
Manevra lui Orban contra moțiunii de cenzură. Tăriceanu e împotrivă, deci pentru

Manevra lui Orban contra moțiunii de cenzură. Tăriceanu e împotrivă, deci pentru

Moțiunea de cenzură inițiată de PSD, după ce Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, este considerată de Călin Popescu Tăriceanu „o apăsare pe trăgaci pentru declanșarea alegerilor anticipate”. Liderul ALDE consideră că este un dezastru ca acest lucru să se întâmple.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, pe pagina sa de Facebook,  că ALDE, formațiunea politică pe care o conduce, nu o să voteze moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva proiectului de lege asumat de Guvernul României, privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Nu o să o votăm din două motive”, a explicat fostul președinte al Senatului:

1) ALDE susține alegerea primarilor în două tururi, pentru că astfel vor avea o legitimitate reală. Alegerea în două tururi reprezintă revenirea la normalitatea democratică. Mai mult, va mai domoli din hegemonia partidelor mari, a căror invenție a fost alegerea într-un singur tur

2) Sunt prea multe dovezi că această asumare nu este de fapt decât o apăsare pe trăgaci pentru declanșarea alegerilor anticipate. Ca să fie clar tuturor cârcotașilor: nu ne este frică de alegerile anticipate! Însă, este o idee proastă să paralizăm România cu o discuție interminabilă despre anticipate și, mai ales, este un dezastru ca acest lucru să se întâmple.

În opinia lui Călin Popescu Tăriceanu, „România trebuie să facă eforturi să arate că e o țară stabilă din punct de vedere politic”.

„Avem nevoie de investiții și atât investitorii români, cât și cei străini caută stabilitate. Declanșarea unei crize politice pentru anticipate presupune un efect foarte sever asupra economiei. De aceea, Guvernul ar trebui să mizeze pe asigurarea stabilității și creșterii economice, nu pe jocuri politice care să producă o criză politică”, a concluzionat președintele ALDE.

PSD a depus, joi, moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, la scurt timp după ce Guvernul României şi-a angajat răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Moţiunea are 208 semnături ale PSD şi UDMR.

În context, deputatul liberal Florin Roman a spus, după ce a văzut textul moţiunii, că din punctul de vedere al PNL „este un demers neserios”.

„Probabil că această moţiune a fost scrisă de domnul Vasile, portarul de la sediul PSD”, a precizat Florin Roman.