Evenimentul Zilei > EVZ Special > Manevra lui Gheorghe Dincă. De ce se dă bolnav „Monstrul din Caracal”
Manevra lui Gheorghe Dincă. De ce se dă bolnav „Monstrul din Caracal”

Manevra lui Gheorghe Dincă. De ce se dă bolnav „Monstrul din Caracal”

Internat la Spitalul Penitenciar Jlava, Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul disparițiilor celor două fete, Luiza Melencu și Alexandra, susține că a suferit o depresie. Avocatul Tonel Pop consideră că „Monstrul din Caracal” s-a dat bolnav după ce a auzit că profilerul școlit la FBI a declarat că l-ar fi amenințat ca să obțină mărturia lui. Știind că declarțiile luate sub presiune nu sunt valabile în instanță, Dincă a început să spună că a suferit o depresie în timpul anchetei.

Internarea subită în spital a lui Gheorghe Dincă, în dimineața zilei de 15 decembrie 2019, naște suspiciuni asupra bolilor de care suferă principalul suspect în cazul Caracal. A fost transportat la Spitalul Penitenciar Jilava la recomandarea psihologilor care au remarcat că starea psihică a criminalului de la Caracal s-ar fi înrăutățit în ultimele săptămâni. După un control amănunțit, el a fost dus, din nou, în celula sa. Medicii spun că suferă de o depresie ușoară, dar și de diabet, motiv pentru care va fi ținut în continuare sub control, dar va fi supus și unor noi investigații de natură psihiatrică.

L-am întrebat pe Tonel Pop, avocatul familiei Luizei Melencu ce ar fi putut detrmina depresia mecanicului de 66 de ani.

„Din punctul meu de vedere este evident faptul că internarea lui Dincă pentru depresie a intervenit că urmare a acțiunilor și, în special, a declarațiilor polițistului profailer, care s-a „autodenunțat”, recent, într-o conferința de presă cu faptul că Dincă a cedat numai după ce i-a comunicat că va muri, dacă mai neagă ce este întrebat în „duelul” cu polițistul”, a fost răspunsul avocatului Tonel Pop.

Conferința de presă la care face referire Tonel Pop – „Smart Law Conferences. Psihologia judiciară”, organizată de Facultatea de Drept, Universitatea din București și Editura Universul Juridic – a avut loc pe 11 decembrie. Atunci, Dorin Dumitran, comisar-șef de poliție și doctor în psihologie, specializat la FBI, în cadrul Behavioral Analysis Unit, a vorbit despre interacțiunea sa cu Gheorghe Dincă, pe care l-a audiat după ce a fost desemnat să-i facă profilul psihologic.

Dumitran a mărturisit că i-a fost greu să-l facă se cedeze pe Dincă, dezvăluind că, la un moment dat, după aproape trei luni de la debutul audierilor și aproape 60 de ore de audieri, i-a spus acestuia: „Ori mor eu, ori mori matale. Dar eu nu mor”.

„Culmea este că toate aceste amenințări s-au întâmplat în contextul în care vuiește presa (fapt cunoscut evident și de către Dincă) cu opinii conform cărora acesta va fi „sinucis” în închisoare pentru „tăcere lui veșnică” ca și alt cap interlop din Caracal ce se ocupă cu traficul de „carne vie”. Astfel, Dincă cred că a prins curaj pentru faptul că s-a recunoscut public că a fost amenințat în anchetă și atât de grav, iar cu această ocazie a profitat declarându-și depresia, fapt ce va aduce un aport în plus pentru anularea tuturor actelor de procedura legate de aceste recunoașteri făcute forțat în contextul arătat”, susține avocatul Tonel Pop.

Acesta a adăugat că „nu este mai puțin important faptul că la nivelul arestului depresivii sunt tratați fix cu un medicament ce are că efect secundar tocmai „stării frecvente de suicid”.

„Am și în prezent clienți arestați, unii implicați în siguranța națională, servicii secrete etc, tratați medical astfel, iar pentru acest fapt rudele sunt îngrozite că se vor sinucide” a dezvăluit avocatul Tonel Pop.