Preşedintele SUA a declarat, joi, că sprijină extinderea NATO astfel încât să includă şi ţări din Orientul Mijlociu, informează Reuters, preluată de Agerpres.

„Cred că NATO ar trebui să se extindă şi să includem Orientul Mijlociu, absolut”, le-a declarat Trump jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă.

Donald Trump propusese o implicare mai mare a NATO în Orientul Mijlociu, miercuri, in timpul declaraţiei privitoare la loviturile iraniene împotriva bazelor americane din Irak, ca răzbunare pentru eliminarea generalulului Qassem Soleimani.

Trump a spus că Statul Islamic este o problemă internaţională şi că şi celelalte ţări trebuie să ajute la rezolvarea ei.

Preşedintele american a criticat NATO, cerând ca Europa să plătească mai mult pentru apărarea ei colectivă.

El a glumit spunând că Alianţa Nord-Atlantică s-ar putea numi atunci NATO-OM, adică NATO plus Orientul Mijlociu, adăugând că i-a semnalat această idee secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, într-o convorbire telefonică miercuri.

Casa Albă a afirmat că Trump a „subliniat valoarea NATO şi creşterea rolului său în prevenirea conflictelor şi păstrarea păcii în Orientul Mijlociu” în convorbirea respectivă.

Ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a spus joi că lupta împotriva Statului Islamic este importantă deopotrivă pentru SUA şi aliaţii săi din NATO.

„Cred că preşedintele caută mai mulţi aliaţi care să lucreze cu noi în Irak”, a spus ea pentru CNBC. „Şi asta este ceva ce Consiliul nostru NATO va trebui să discute şi să decidă ce vom face în plus”, a adăugat diplomata americană.

Te-ar putea interesa și: