Evenimentul Zilei > International > Mandat internațional de arestare pentru Trump!? Se cere asistența Interpol
Mandat internațional de arestare pentru Trump!? Se cere asistența Interpol

Mandat internațional de arestare pentru Trump!? Se cere asistența Interpol

Iran a emis, luni, un mandat de arestare pe numele președintelui Statelor Unite, după eliminarea generalului Qassem Soleimani de către Pentagon.

Potrivit agenției oficiale iraniene de știri, s-a solicitat asistența Interpol pentru arestarea liderului de la Casa Albă.

Donald Trump este acuzat oficial de Teheran de „asasinat și terorism”.

La 3 ianuarie, Donald Trump a ordonat uciderea (care s-a făcut cu ajutorul unei drone) a lui Qassem Soleimani. Acesta din urmă și-a pierdut viața după ce mașina în care se afla, în convoi la Bagdad, a fost lovită de o rachetă.

Această ofensivă americană a avut loc la trei zile după un atac desfășurat de către pro-iranieni împotriva „zonei verzi” din Bagdad, unde se află reprezentanțele puterii occidentale în Irak, în special ambasada Statelor Unite.

Șase luni mai târziu, Iranul a decis să-și pună în practică amenințările de la acea vreme, emițând un mandat internațional de arestare pe numele lui  Donald Trump și altor 35 de persoane responsabile la diverse niveluri pentru atacul împotriva Qassem Soleimani, fostul șef al Gardienilor Revoluției islamice.

Potrivit procurorului din Teheran, Ali Alqasimehr, citat de agenția oficială de știri Fars, s-a solicitat asistență de la Interpol pentru arestarea președintelui american. În special, organizației internaționale de poliție i-a fost solicitată să emită o „alertă roșie” împotriva lui Donald Trump, ceea ce ar fi un semnal extrem de puternic pentru comunitatea internațională, care trebuie să coopereze cu Interpol.

Potrivit observatorilor internaționali, este înainte de toate o manevră politică iraniană, care nu are nicio șansă să-i fie dat curs.

Totuși, Ali Alqasimehr a spus că Donald Trump va fi învinuit oficial după încheierea mandatului său prezidențial.

Este  puţin probabil ca Interpol să accepte solicitarea Teheranului, dat fiind că regulile acestei organizaţii interzic „desfăşurarea oricărei intervenţii sau activităţi de natură politică”, scrie Agerpres.

Aceeaşi speranţă a fost exprimată de trimisul SUA pentru Iran, Brian Hook. „’Evaluarea noastră este că Interpol nu intervine şi nu emite alerte roşii bazate pe criterii de natură politică”, a spus acesta într-o declaraţie dată la Riad, în Arabia Saudită, potrivit Reuters.

„Aceasta este (o chestiune) de natură politică. Nu are nimic de-a face cu securitatea naţională, cu pacea internaţională ori promovarea stabilităţii (…) Este un truc propagandistic pe care nimeni nu-l ia în serios”, a completat oficialul american.

Generalul Qassem Soleimani a fost comandantul Forţei Al-Quds, fiind însărcinat cu operaţiunile desfăşurate de Gardienii Revoluţiei în afara Iranului şi superviza grupările susţinute de Iran în Siria şi Irak.

Pe seama sa Washingtonul a pus moartea a sute de americani şi membri ai coaliţiei conduse de SUA în Irak şi el a fost ucis pe 3 ianuarie în urma unui raid executat de aviaţia americană cu o dronă asupra convoiului său pe aeroportul din Bagdad.