Evenimentul Zilei > Actualitate > Mâncarea preferată a dictatorilor lumii. Nu erau adepții unor rețete sofisticate
Mâncarea preferată a dictatorilor lumii. Nu erau adepții unor rețete sofisticate

Mâncarea preferată a dictatorilor lumii. Nu erau adepții unor rețete sofisticate

Preferințele culinare ale marilor dictatori ale lumii sunt un subiect care este prea puțin dezbătut de istoriografia modernă.

De exemplu, Führerul german era vegetarian convins și nu mânca niciodată carne. Puțină lume știe că liderul nazist avea preferințe spre mâncăruri din legume și îi plăcea foarte mult să mănânce piure de cartofi asezonat cu legume fierte.

Acesta suferea de constipație cronică și din acest motiv nu consuma niciodată carne. Singurele proteine animale permise de fuhrer erau ouăle și brânza, dar și acestea nu în fiecare zi.

Margot Woelk a fost secretara lui Hitler și a trăit 97 de ani, supraviețuind tuturor naziștilor de frunte din Germania. Ea s-a născut în 1917 și a murit în în 2014, la Berlin. După 1990, Margot Woelk a scris o carte despre experiența trăită în preajma lui Adolf Hitler și cum a ajuns degustătoarea mâncării care îi era servită dictatorului.

„Hitler era vegetarian, aşa că toate felurile de mâncare erau vegetariene – iar, dacă este să vorbim despre ce îmi plăcea mie să mănânc dintre alimentele consumate de el, era asparagusul alb, fructele exotice extraordinare, ardeii și conopida”, a scris Margot în cartea sa, în care povestește că, la un moment dat, Hitler avea nu mai puțin de 14 degustători, de teama să nu fie ucis prin otrăvire.

A fost martora tentativei de asasinat de la Bârlogul Lupului

Fosta secretară și degustătoare spune că a ajuns să lucreze pentru Hitler la îndemnul unui fost primar al orașului în care locuia și care era un mare nazist. A trecut prin verificările SS-ului iar ulterior a fost admisă în personalul care îl deservea pe Hitler, în prima fază ca secretară iar ulterior ca degustătoare.

La un moment dat, mai scrie Margot în cartea ei, a fost chiar martora tentativei de asasinat de la Bârlogul Lupului, unde îl însoțea pe dictator.

„Am auzit o explozie îngrozitoare şi am căzut de pe crengile copacului unde stăteam. Cineva a strigat: «Hitler a murit», dar, ulterior, am aflat că doar s-a rănit la mână”, se mai arată în carte.

Stalin un gurmand convins

Un alt dictator, Iosif Stalin era un ”mâncău” de serviciu, fiind super pasionat de bucătăria georgiana, el fiind născut în Gerogia.

„Stilul său de viață era extrem de nesănătos, sedentar. Nu făcea niciodată sport sau activitate fizică. Fuma (pipă), bea (vin, de preferință Kakheti, un vin georgian. În a doua jumătate a domniei sale, își petrecea fiecare seară la masă, mâncând și bând în compania membrilor Politburo”, este descris Iosif Vissarionovici Stalin.

Într-adevăr, în cursul vieții sale, „Tătucul popoarelor” a avut numeroase probleme de sănătate, ascunse cu grijă de propaganda sovietică. El nu se îngrijea niciodată pentru sănătatea lui drept pentru care a și murit în urma unui atac cerebral pe care l-a suferit la 73 de ani.

Cei care se asigurau de meniul lui Stalin, îi aduceau peşte din Siberia dar şi o specialitate din aceeași zonă denumită Stroganina.

„Fiecare dintre invitații de rang înalt trebuia să se servească singur cu primul fel: fie shchi, o supă făcută din varză proaspătă, fie kharcho, o tocană caucaziană făcută cu miel, orez şi roşii”, se arată în cartea respectivă.