Mâna folosită de Sfânta Marina pentru a ÎNVINGE DIAVOLUL se va afla, de Sf. Nicolae, la biserica Sfântul Gheorghe-Nou, din Capitală
- Mihnea-Petru Pârvu
- 3 decembrie 2018, 01:23
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României şi a Înaltpreasfinţiei Sale Teologos, Mitropolit de Seres şi Nigrita - Grecia - mâna dreaptă a Sfintei Mare Muceniţe Marina, cea care alungă duhurile necurate, va fi adusă în pelerinaj la Biserica Voievodală Sfântul Gheorghe Nou, de la Kilometrul Zero al României, între 3 şi 8 Decembrie 2018. Este pentru prima oară când moaştele Sfintei Mare Muceniţa Marina ajung în Bucureşti.
„Sfântul odor va sta alături de mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, care se află deja în biserica Sfântul Gheorghe-Nou, cu ocazia prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, mare făcător de minuni, pe 6 Decembrie, în Anul Centenar, dedicat Marii Uniri de la 1918. Delegația Mitropoliei de Seres şi Nigrita, care însoţeste sfântul odor, va fi întâmpinată, în faţa bisericii Sfântul Gheorghe-Nou, luni, trei Decembrie 2018, la orele 18:00. Îi aşteptăm cu bucurie pe credincioşi la această întâlnire spirituală istorică”, este mesajul părintelui Emil Nedelea Cărămizaru, parohul străvechii biserici brâncoveneşti.
Ciocanul şi Sfânta Cruce
În viaţa Sfintei Marina, relatată în Sinaxar, adică în „Vieţile Sfinţilor”, se aminteşte că, în timp ce Sfânta se afla în temniţă a intrat în celula sa diavolul care, luând chipul unui balaur, a încercat să o înspăimânte. Numai că aceasta, vitează, a prins cu mâna demonul şi, cu un ciocan, l-a lovit, ruşinându-l şi gonindu-l. Apoi, cand Marina şi-a făcut semnul Sfintei Cruci, dracul s-a făcut nevăzut. Din acest motiv, în unele icoane, Sfânta Marina este reprezentată având în mână un ciocan sau chiar lovindu-l pe diavol cu ciocanul.
Sfânta Marina în calendarul popular românesc
Pornind de la aceeaşi întâmplare din viaţa Sfintei, relatată în patristică, poporul român a născocit o poveste în care se spune că Sfânta Marina s-a dus la biserică şi l-a găsit pe necuratul vrând să toace. I-a smuls ciocanele de bătut toaca şi cu ele l-ar fi bătut! De aceea, se zice din bătrâni, trebuie să-i ţii ziua Sfintei, să nu fi bătut şi tu cu boli grele!
Între 15 si 17 iulie credincioşii ordodocşi români ţin „Circovii de Vară”. Numele provine din expresia slavona „terkovnaie sviata”, care înseamnă „sfinţii Bisericii”.
În aceste zile, Biserica a rânduit praznic pentru mai mulţi sfinţi, dar oamenii, impresionaţi de Sfintele Muceniţe Iulita şi Marina, care au fost bătute şi torturate pentru credinţa lor în Domnul Hristos, au făcut din aceasta zi o sărbătoare pentru femei