Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > MĂMĂLIGA LUI DRAGNEA VA EXPLODA! Cum a reușit liderul PSD să piardă puterea, fiind la guvernare. Editorial de Dan Andronic
MĂMĂLIGA LUI DRAGNEA VA EXPLODA! Cum a reușit liderul PSD să piardă puterea, fiind la guvernare. Editorial de Dan Andronic

MĂMĂLIGA LUI DRAGNEA VA EXPLODA! Cum a reușit liderul PSD să piardă puterea, fiind la guvernare. Editorial de Dan Andronic

Liviu Dragnea este președintele PSD și al Camerei Deputaților. Cele două funcții sunt cam singurele realizări pe care acesta le putem menționa la începutul anului 2019. Ceea ce trebuie să recunoașteți că este ușor dezamăgitor pentru un om politic. Mai ales că începuse bine.

Alegerile din 2016 le-a câștigat în fruntea PSD cu un scor istoric: 44 la sută dintre românii care veniseră la vot puseseră ștampila pe cei trei trandafiri. La distanță uriașă de PNL care îl luase în brațe pe Dacian Cioloș și căzuse de la înălțime pierzând o grămadă de voturi și mandate. Era un moment istoric pentru el. 

Numai că a venit momentul gestionării succesului. Iar aici nu s-a mai descurcat. A mers din greșeală în greșeală, de stai să te întrebi dacă mai are vreo umbră de rațiune sau pur și simplu acționează în virtutea inerției. Așteptând un final inevitabil.

Căutând prin măruntaiele internetului diverse declarații de-ale sale am descoperit un interviu apologetic făcut de “Adevărul” cu liderul PSD cu câteva zile înaintea alegerilor parlamentare din 2016. Mai exact pe 9 decembrie 2016. 

Pe vremea aceea era o mare prietenie între cele două zone de influență. Așa că l-am citit. Trecând peste prostiile și lingușelile din interviu, din care aflam că liderul PSD este statornic în dragoste, a fost olimpic la matematică și fizică, a avut un restaurant și a vrut să ajungă șofer, am dat și peste o bucată de prostituție jurnalistică dedicată capacităților sale culinare.  

“De exemplu, dacă-ţi plac spaghetele cu fructe de mare şi o să apuci vreodată ce gătesc eu, n-o să mai vrei să mănânci nicăieri în altă parte în lume, ever. Orice vânat la cuptor. Cel mai bun este iepurele la cuptor şi nu spun doar ce-mi place mie, o spun prieteni care-au mâncat. Trebuie să spun şi asta: cred că fac cele mai bune sarmale din lume (…) Ciorbe: ciorbă de pasăre, ciorbă de curcan, care este foarte bună, ciorbă de făzăniţă, nu ştiu dac-aţi mâncat, este foarte gustoasă. Fazan la cuptor. Practic, fac orice. Singurul lucru pe care nu ştiu să-l fac, dar o să-nvăţ, este mămăliga, care este cel mai simplu.” Adevărul – 9 decembrie 2016. 

Atunci am înțeles! De aici vine mare sa problemă în relația cu colegii de partid, adversarii politici, deciziile economice, sau gestionarea relațiilor umane. Nu știe să facă mămăligă! 

Îi iese o mâncărică delicioasă de iepure sau fazan, de sarmale și ciorbe nu mai vorbim, dar nu știe să pună apă la fiert, sare, puțin mălai, să aștepte să fiarbă, apoi să pună încet mălai și să amestece cu o lingură de lemn. I se taie ca maioneza de fiecare dată! Nu-i iese și pace, doar este și el om…

Citind incredibila apologie din “Adevărul” am înțeles cum a putut să dea rateu cu trei propuneri de prim-miniștri. 

Liviu Dragnea nu vroia să facă un guvern, ci încerca să facă o mămăligă, dar nu îi ieșea. 

Așa că mai încerca o dată. Și încă o dată!

Guvernul Sorin Grindeanu a guvernat România din 4 ianuarie până în 29 iunie 2017. PSD i-a retras sprijinul politic lui Grindeanu pentru că era “o unealtă” a unor grupuri oculte, bănuit de securism, după cum s-a exprimat Liviu Dragnea. Circul de atunci poate că l-ați uitat, cu Victor Ponta numit secretar general al unui guvern care mai avea doi membri, primul ministru și ministrul Comunicațiilor, dar continuarea sigur o știți. Am asistat la o moțiune de cenzură inițiată de PSD împotriva propriului guvern. A trecut, așa că a venit rândul lui Mihai Tudose. Alt doctorand de-al lui Florian Coldea. 

Guvernul Mihai Tudose a fost condus inevitabil de Mihai Tudose, care a preluat funcția de prim-ministru al României la 29 iunie 2017. Aproape din aceleași motive ca și la Grindeanu s-a ajuns la un conflict care a dus la retragerea sprijinului partidului și la demisia prim-ministrului în 16 ianuarie 2018. Alt coleg acuzat de apetență prea mare pentru ispitele din zona serviciilor de informații. 

Sătul de încercări, Liviu Dragnea a propus un om de încredere, pe Sevil Shhaideh, dând prilejul președintelui Klaus Iohannis să facă uz de prerogativele sale și să o respingă! Pe motive de siguranță națională. Așa că s-a ajuns la ultima resursă: Viorica Dăncilă, europarlamentar de Teleorman. 

Guvernul actual este marcat de personalitatea Vioricăi Dăncilă, care a preluat funcția de prim-ministru al României la 29 ianuarie 2018. Nici aici lucrurile nu merg ca pe roate, dar Liviu Dragnea știe că și-a epuizat toate șansele pe care le-a avut. Nu mai poate schimba nimic, chiar dacă vede cum nici Viorica Dăncilă nu mai este dispusă să-l asculte orbește. S-a învățat cu puterea, a înțeles că viața are și alte coordonate decât directivele lui Liviu Dragnea, așa că i-a cam dat peste nas în ultima vreme. Iar eternul Tudorel Toader a reușit să-i țină ocupați cu declarațiile sale matinale din 2016 încoace așa că nici nu au mai observat că de fapt nu a făcut nimic. Și nici nu va face.  

Marea încercare a liderului PSD a reprezentat-o schimbarea modului de operare în ceea ce se numește în România sistem de justiție. Nu mă refer la amnistie și grațiere pentru că am știut dintotdeauna că nu va fi posibilă o asemenea măsură în România. Dar măcar Ordonanța 6/2016 a guvernului Cioloș prin care s-a modificat Codul Penal și Codul de Procedură Penală putea fi discutată în Parlament. Nu se întâmplă acest lucru. Pentru că Liviu Dragnea știe să gătească mâncărică de iepure, nu să facă mămăligă…

În categoria fazanilor intră cei care se așteptau ca dezvăluirile din ultimii doi ani chiar să schimbe ceva. Cu tot respectul pentru comisiile parlamentare de anchetă, dacă Eduard Hellvig nu denunța și desecretiza protocolul SRI-DNA nici azi nu știam mai multe lucruri decât ceea ce apărea în presă. Să nu uit, comisia destinată elucidării modului în care s-au furat dosarele secrete ale magistraților din Arhiva SIPA a murit în liniște, că doar nu vă așteptați la altceva. 

În acest răstimp am asistat la cearta lui Dragnea cam cu toți foștii tovarăși de drum, de la Victor Ponta la Gabriela Firea, am văzut cum președintele Klaus Iohannis se distrează cu PSD-ALDE respingându-le propunerile de miniștri, de fapt arătându-le public că nu au un candidat la președinție capabil să i se opună. 

În loc de acțiuni politice viguroase am consemnat din când în când bătălia dintre Liviu Dragnea și serviciile de informații. O însăilare de prostioare care nu poate acoperi lipsa bărbăției politice, mai ales când știi că acuzația nu stă în picioare pentru că bugetele cresc datorită legilor de majorare a salariilor și pensiilor date de guvernele PSD. 

Numai că dacă tot ne-am lămurit că Liviu Dragnea nu știe cum să facă mămăligă ar trebui să-l învețe cineva să nu pună un tuci prea mare și să nu dea focul prea tare pentru că o să facă bulbuci. Care vor exploda și-l vor stropi cu mălai încins. Care arde al naibii de tare.

De fapt, așa se întâmplă când te apucă gătitul mămăligii la spartu’ târgului!

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: