Într-o perioadă în care Iran a ținut capul de afiș al știrilor internaționale cu cele două petroliere – unul britanic – reținute în strâmtoarea Ormuz, președintele Hassan Rouhani s-a decis să iasă la televiziunea publică pentru a transmite un mesaj care să arate fermitatea țării pe care o conduce.

Pacea cu Iran este mama tuturor păcilor, războiul cu Iran este mama tuturor războaielor”, a spus Rouhani. Pentru mai multă claritate, acesta a ținut să explice și cum vede el toată situația creată în jurul petrolierelor reținute.

Cum prima care a făcut o mutare de acest gen a fost Marea Britanie, care a reținut o ambarcațiune ce transporta petrol către Siria ce aparținea Teheranului, Rouhani a pedalat pe această temă. „O strâmtoare e o strâmtoare. Nu se poate ca strâmtoarea Ormuz să fie liberă pentru toată lumea, iar strâmtoarea Gibraltar să nu fie liberă pentru noi”, a spus șeful de stat din Iran.

Rouhani a mai îndulcit tonul ulterior și a lansat o propunere către marile puteri, în special către SUA, și susține că este dispus să intre la negocieri cu oricine atât timp cât sancțiunile economice aplicație Iranului vor fi ridicate.

Iran este în favoarea discuțiilor și a negocierilor și, dacă SUA chiar vrea să vorbească, înainte de orice altceva trebuie să ridice toate sancțiunile”, a explicat președintele iranian. Acesta a spus că nu este interesat de prezența americanilor în tratatul din2015 care reglementa producția de arsenal nuclear. „Dacă vor să intre în JCPOA sau nu, este treaba lor”, a conchis președintele iranian.

Te-ar putea interesa și: