Evenimentul Zilei > International > George Maior: „Parteneriatul dintre România și SUA poate DEVENI cel mai important din Europa Centrală şi de Est”
George Maior: „Parteneriatul dintre România și SUA poate DEVENI cel mai important din Europa Centrală şi de Est”

George Maior: „Parteneriatul dintre România și SUA poate DEVENI cel mai important din Europa Centrală şi de Est”

Ambasada României la Washington DC, în frunte cu George Maior, a organizat un eveniment dedicat prezenţei în Statele Unite ale Americii a peste 20 de reprezentanţi ai unor companii româneşti care participă la Summit-ul Select USA dedicat atragerii de investiţii în SUA.

Select USA este un program global dedicat investiţiilor, organizat de Departamentul Comerţului, cu implicarea a aproape 20 agenţii federale americane printre care Departamentul de Stat, Departamentul Trezoreriei, Departamentul Apărării, Departamentul Energiei, Departamentul Agriculturii, Banca de Export – Import a SUA, Administraţia Americană pentru Micile Afaceri etc.

Companiile româneşti înscrise la Summit-ul Select USA marchează cea mai mare participare românească la un asemenea eveniment, reflectând astfel eforturile comune româno-americane dedicate întăririi dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Întâlnirea de la Ambasada României s-a bucurat de prezenţa secretarului de stat din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer şi a ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm. De asemenea, au participat reprezentanţi ai principalelor instituţii şi agenţii federale din Statele Unite ale Americii cu atribuţii în domeniul comerţului şi promovarea investiţiilor, în frunte cu sub-secretarul Comerţului pentru Comerţ Internaţional, Kenneth E. Hyatt, precum şi ai unor companii americane care au iniţiat investiţii în România sau sunt interesate să investească în ţara noastră.

Ambasadorul României, George Cristian Maior a subliniat substanţa parteneriatului economic şi beneficiile cooperării comerciale dintre cele două ţări: „Nu pot să mă gândesc la o altă modalitate mai bună de a sărbători 20 de ani de parteneriat strategic decât prin evidenţierea eforturilor de întărire a pilonului economic şi de investiţii al relaţiilor româno-americane. În urmă cu 11 zile, în contextul vizitei preşedintelui României la Casa Albă, am avut o discuţie consistentă cu domnul Wilbur Ross, secretarul Comerţului, dedicată consolidării parteneriatului economic dintre ţările noastre. Zilele acestea avem cea mai mare delegaţie de afaceri din România prezentă la un eveniment major dedicat investiţiilor în SUA. În toamna acestui an vom avea cel mai mare eveniment de promovare comercială organizat vreodată în România de către Departamentul american al Comerţului. Sunt acţiuni practice importante care demonstrează seriozitatea României şi implicarea solidă a Statelor Unite pentru a pune în aplicare angajamentul politic discutat în Biroul Oval de a dezvolta masiv parteneriatul strategic dintre cele două ţări”, a declara Maior. 

De asemenea, ambasadorul României a prezentat reperele principale ale activităţilor viitoare: „În următoarele luni voi vizita mai multe state americane pentru a prezenta oportunităţile de investiţii în România la nivelul autorităţilor locale şi a companiilor americane interesante, cu obiectivul clar ca SUA să ajungă pe primele locuri în ceea ce priveşte nivelul investiţiilor străine în România. Aşa cum am mulţumit diplomaţilor pentru realizarea vizitei istorice la Casa Albă a Preşedintelui României, doresc să transmit mulţumiri şi Departamentului Comerţului pentru implicare. Având permanent pe agendă dimensiunea de securitate naţională şi dimensiunea economică pe care le vom întări puternic, sunt convins că parteneriatul dintre România şi Statele Unite ale Americii este pe cale să devină cel mai important din Europa Centrală şi de Est”, a spus Maior.