Evenimentul Zilei > Politica > Săptămână de foc pe scena politică: Maior, Kovesi şi Coldea, audiaţi în Parlament
Săptămână de foc pe scena politică: Maior, Kovesi şi Coldea, audiaţi în Parlament

Săptămână de foc pe scena politică: Maior, Kovesi şi Coldea, audiaţi în Parlament

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ambasadorul României în SUA, George Maior şi fostul director operativ al SRI, Florian Coldea, vor fi chemaţi cel mai probabil, în aceeaşi săptămână, să depună mărturie în comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 cu privire la prezenţa lor în noaptea alegerilor acasă la Gabriel Oprea.

Comisia specială de anchetă a Parlamentului privind alegerile din 2009 a fost înfiinţată după ce Dan Andronic a relatat în cadrul serialului „Noi suntem Statul” că în seara zilei de 5 decembrie, când a avut loc turul 2 al alegerilor, a mers în locuinţa lui Gabriel Oprea, unde i-a întâlnit în aceeaşi cameră pe Laura Codruţa Kovesi (la acea vreme Procuror General, n.red.), George Maior (directorul de atunci al SRI, n.red.), Florian Coldea (fost director operativ al SRI, n.red) şi Vasile Dîncu (sociolog), iar că aceştia se interesau telefonic de rezultatul alegerilor.

George Maior, în prezent ambasador în SUA, va fi citat pentru ziua de 6 iunie la comisia de anchetă. Prezenţa lui extrem de probabilă, el fiind în ţară în acea perioadă.

În aceeaşi săptămână "e foarte probabil" să fie chemaţi la audieri şi Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi, a anunţat şeful comisiei parlamentare de anchetă, Mihai Fifor.

Până atunci, săptămâna viitoare vor depune mărturie în comisie, miercuri, Gabriel Oprea, Neculai Onţanu şi Anghel Iordănescu, ultimii doi fiind acasă la Oprea în noaptea alegerilor, iar Vasile Blaga (ministru de Interne la acea vreme) şi Marcel Opriş (şeful STS) vor fi audiaţi marţi. Tot săptămâna viitoare vor mai fi chemaţi la comisia anchetă Cătălin Predoiu, Eugen Tomac, Teodor Baconschi, toţi trei cu atribuţii pe zona de externe în timpul alegerilor prezidenţiale din 2009.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.